• Google+

АУБ надала пропозиції до законопроекту про корпоративне управління в банках

6 марта 2013 г. — АУБ

Асоціація українських банків направила до профільного парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності зауваження та пропозиції до законопроекту "Про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність" щодо визначення особливостей корпоративного управління в банках» (№0961).

Цей законопроект був прийнятий парламентом за основу у першому читанні. Розглянувши його у колі банківських експертів, АУБ у своєму листі до профільного парламентського Комітету надала пропозиції для їх врахування при підготовці законопроекту до другого читання.

Зокрема, в АУБ вважають, що запропоноване законопроектом наділення Ради банку технологічними питаннями є недоцільним, оскільки перешкоджатиме розвитку банку. Тому АУБ запропонувала пункт про затвердження внутрішніх положень, що регламентують діяльність структурних підрозділів банку, віднести до компетенції Правління банку, або виключити із переліку виключної компетенції Ради банку.

Не погоджуються в АУБ і з пунктом, за яким на Голову Правління банку покладається несення персональної відповідальності за діяльність, яка виходить за межі його повноважень.

Звертають увагу в АУБ і на пункт, яким вимагається, аби керівні посади в банках займали особи, які мають виключно юридичну чи економічну освіту. В АУБ вважають, що така норма може спричинити негативні наслідки для багатьох банків, де на керівних посадах працюють фахівці, які мають вищу освіту у галузі управління, як того вимагає чинна редакція Закону. Тому, для зняття цієї проблеми, в АУБ пропонують передбачити у законопроекті право обіймання відповідних посад і для вищезгаданих фахівців. Крім того, в АУБ запропонували обмежити вимоги до рівня освіти членів Ради банку наявністю повної вищої освіти без додаткових вимог.

Надала АУБ зауваження і щодо пропозицій про розширення повноважень Національного банку України. Так в АУБ зазначають, що законопроект не визначає підстави для використання права НБУ вимагати скликання позачергових загальних зборів, засідань Ради, що може внести невизначеність у практику застосування даної норми. У зв'язку із цим АУБ запропонувала таке право НБУ на вимогу позачергового скликання загальних зборів учасників банку передбачити лише у випадку загрози платоспроможності банку або зменшення показника адекватності регулятивного капіталу нижче від мінімально встановленого рівня, або наявності публічного конфлікту у керівництві банку.

Крім того, АУБ запропонувала привести у відповідність із реальними потребами обсяг інформації, що надається банками НБУ щодо наявності конфлікту інтересів та питань, які розглядаються на засіданнях Ради банку.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет