• Google+

З АКОРДБАНКОМ — від кадетів у банкіри

25 октября 2013 г. — ПАО «КБ «Аккордбанк»

23 жовтня 2013 року обдарованих дітей соціально-незахищених категорій навчали заробляти, заощаджувати та зберігати гроші. В рамках освітнього проекту НАБУ «Всесвітній день заощаджень» АКОРДБАНК провів для «Кадетського корпусу» столичного ліцею-інтернату № 23 урок з фінансової грамотності. Коментують захід начальник управління розвитку бізнесу АКОРДБАНКУ Вадим Ходаковський та Олена Коробкова, голова апарату Незалежної асоціації банків України (НАБУ), керівник проекту «Всесвітній День заощаджень в Україні».

Вадиме Володимировичу, сьогодні все частіше проводять заходи з корпоративної соціальної відповідальності (КСО), різноманітні освітні проекти. Чому ваш банк обрав саме такий формат для реалізації цього напрямку діяльності?

АКОРДБАНК вже вдруге проводить подібний відкритий урок. З досвіду спілкування зі школярами 10-12 років, ми отримали дуже схвальні відгуки. Сьогодні зібрались учні більш старшого віку — до 16 років. До речі, ми побували в першому в Україні загальноосвітньому закладі, який здобув статус «Кадетський корпус». Я переконався, що недарма в цих стінах навчались видатні люди. Не здивуюсь, якщо років через десять-п'ятнадцять потисну руку одному з цих юнаків в офісі банку. І буду вважати за честь, якщо наша розмова сьогодні зможе вплинути на подальше рішення хлопців піти шляхом банкірів.

Які теми ви розглядали сьогодні?

Ми розповіли кадетам про різновиди грошей — від паперових до електронних та магнітних карток. Багато уваги було приділено плануванню доходів та витрат за допомогою кишенькових грошей, власних заощаджень та самостійного заробітку. Виявилося, деякі юнаки вже заробляють свої перші кошти. Підхід у кадетів, як належить військовим, — серйозний. Продавець морозива єдина посада з відбитком дитячості. Інші ж працюють «по-дорослому»: наприклад, помічником майстра на СТО, комірником на складі.

Наскільки обізнані сучасні юнаки у фінансовій справі?

Мої опоненти дуже розумні. За програмою семінару, ми радили, як економити і збільшувати дохід, наводили переваги депозитних вкладів. Кадети змогли чітко назвати поточні процентні ставки у провідних банках, причому в різній валюті. Приємно, що підлітки орієнтуються, для чого потрібна магнітна стрічка та номер платіжної картки. Майже всі хлопці вже були у банківських відділеннях, наприклад, за дорученням батьків сплачували комунальні послуги. Дехто запитував, чому потрібен паспорт при обміні валюти. Сподіваюсь, мені вдалося переконати кадетів у справедливості подібного запобіжного заходу Нацбанку від «вигідного» курсу валютних шахраїв.

У блоці економії витрат кадети розповідали, що вже мають власний банківський рахунок завдяки ощадливому витрачанню кишенькових грошей, витрат на поповнення мобільного зв'язку, безкоштовному проїзді у громадському транспорті, харчуванні за рахунок батьків.

Із запитань, які ставили під час уроку діти, актуальною була обізнаність у ризиках коливання курсу долару, а приз за загострення дискусії варто віддати хлопцеві, який цікавився, чи можна довіряти банкам у цьому році.

Що б ви побажали майбутньому поколінню?

Не потрібно зберігати гроші в банках — скляних — та в скарбничках, а приносити їх у банківську установу. Гроші повинні працювати. Повинна бути ціль і виважений власний бюджет, і тоді мрії обов'язково збудуться.

Олено, які ваші враження від заходу?

Тут навіть в повітрі відчувається дисципліна, всі чемно вітаються. Коли ми спитали в хлопців, про що вони мріють, відповідали без зволікання — «Захищати Вітчизну». Таким захисникам без сумніву можна довірити фінанси країни. А дівчатка, вихованки ліцею-інтернату, які за принципом закладу вчаться окремо, вразили вишуканими манерами. Вчителі мають пишатися такими паняночками — майбутніми гідними дружинами відомих фінансистів.

Які найближчі плани НАБУ в рамках проекту «Всесвітній день заощаджень»?

До НАБУ приєдналася вже сотня банків. Ми й надалі будемо залучати українські банки до наших проектів. Маємо сподівання, що День заощаджень набуде статусу національного свята в Україні.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет