• Google+

Огляд ринку за тиждень

10 сентября 2010 г. — ПАО «Юнекс Банк»

«Поточний тиждень приніс помітні зміни на торги по долару США. Завершення літнього сезону і відкриття осіннього призвело до різкого скачка курсу долара США, - прокоментував начальник казначейства Юнекс банку Андрій Наливайко. – Чинниками такого росту стали: активізація роботи малого та середнього бізнесу, на початку осені традиційно проводяться оплати по імпортних контрактах, зміна першого заступника Голови НБУ, що, ймовірно, змусило Нафтогаз України купувати валюту для розрахунків за газ на ринку, а не так як раніше – напряму в НБУ. Проте регулятор стабілізував валютні пориви і курс трохи відкотився назад.

Пропозиція доларів зменшилась і через скорочення надходжень від експорту зерна на тлі завер¬ше¬ння житніх ком¬па¬ній і обмежень екс¬порту зер¬но¬вих урядом. У вівторок курс сягнув відміток 7,93/7,95, і на ринок вийшов Національний банк України з продажем по курсу -/7,9269 і продав 79 млн.дол., цим самим збив попит. У середу об‘єм викупу вже був менший 33 млн.дол., і курс тримався рівнів 7,92/7,93. У четвер та п‘ятницю торги проходили на рівні 7,910/7,925 в сторону зниження.

Європейська валюта на початку тижня була на своїх максимумах, досягнутих ще на минулому тижні, і торгувалась в межах коридору 10,180/10,260. Далі курс опускався і в п‘ятницю зафіксував рівні 10,070/10,100. Вартість єв¬ро на міжнародному ринку знизилась до 14 із 16 ва¬лют світу, які найбільш активно торгуються. Що сталося після того, як Асо-ці¬а¬ція бан¬ків Німеччини оголосила, що 10 крупним бан¬кам країни необхідний додатковий ка¬пі¬тал для дотримання но¬вих пра¬вил ре¬гу¬лювання бан¬ків¬ської діяльності.

Також цьому посприяла заява аналітиків The Wall Street Journal: їхні дослідження показали, що ре¬зуль-та¬ти стрес-те¬стів європейських бан¬ків не¬до¬оці¬ню¬ють ризи¬ки по су¬ве¬рен¬но¬му бор¬гу.

Ліквідність ринку зростає. Так, за цей тиждень залишки на коррахунках підвищилися на 3 млрд. грн. і зупинились на позначці 23,1 млрд. грн. На ринок кредитів це суттєво не вплинуло. Ставки знаходяться приблизно на тих же рівнях, що і на минулому тижні: "овернайт" коштує від 1,0 до 3,5%, "місяць" трохи підвищився до 2,5-6,5%».

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет