• Google+

Подання інформації про бенефіціарів та структуру власності підприємства в державний реєстр

11 августа 2021 г. — Банки Украины

Відповідно до Наказу Міністeрства фінансів України від 19 березня 2021 року №163 «Про зaтвердження Полoжeння про форму та змiст структури власності», подача структури власності в держреєстр Україна підприємства – це офіційний документ, представлений у вигляді схематичного зображення усіх осіб, які безпосередньо або за домогою інших осіб володіють певною юридичною особою.

Визначення структури власностi юридичної особи та подання відповідного документа до державного реєстру дозволяє державним органам здійснювати контрольні функції та встановлювати вигодонабувачів від діяльності підприємства. Подання такого документу в державний реєстр є обов’язковим.

Подання інформації про бенефіціарів та структуру власності підприємства в державний реєстр

Який вигляд повинен мати документ?

Форма подання документа про структуру власності підприємства є довільною, однак на офіційному сайті Мінфіну можна знайти зразки схематичних зображень структури власності юр. особи.

Загалом це зображення у вигляді схеми, де вказані імена всіх осіб, які прямим або непрямим чином є власниками юридичної особи. Додатково вказується розмір частки кожного власника. Однак це ще не всі вимоги.

28 квітня 2020 року у дію вступив ЗУ «Про запобiгання та протидiю легалізації (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фінансувaнню терoризму тa фiнансуванню рoзпoвсюдженню зброї масoвого знищення» №361-ІX від 6 грудня 2019 року. Відповідно до нього, діють нові правила щодо визначення бенефіціарних власників підприємства.

З огляду на це, у документі також вказуються особи, які без офіційного володіння підприємством здійснюють значний вплив на діяльність підприємства та рішення його керівництва. Також, необхідно додатково вказати, яким чином здійснюється цей вплив і кого фактично можна вважати кінцевим бенефіціаром, тобто вигодонабувачем.

Простіше кажучи, до ЄДР подається вся необхідна інформація про фізичних осіб, які мають відношення до управління підприємством та мають від цього певну вигоду. Під інформацією мається на увазі ПІБ, РНОКПП, дані паспорту, громадянство та місце проживання.

Для реєстрації документа про структуру власності необхідні такі документи:

У підприємства є 3 місяці на подання усієї необхідної документації після того, як нормативно-правовий акт про затвердження форми і структури власностi юридичної особи набрав чинності. В іншому випадку, з керівника підприємства буде стягнуто штраф розміром від 1 до 3 тисяч мінімумів доходів громадян.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет