• Google+

"Подушка" безпеки для грошей

2 апреля 2009 г. — ПАО КБ «Хрещатик»

Попри складну і важко прогнозовану ситуацію на українському фінансовому ринку, банківські депозити, на думку багатьох експертів, залишаються одним із найвигідніших та найнадійніших способів збереження заощаджень. Потрібно тільки ретельно вибрати банк, усі показники діяльності якого викликали б довіру, та ще віднайти вклад, який був би максимально вигідним і водночас зрозумілим та зручним у користуванні.

Обираючи найбезпечніші депозити, насамперед необхідно вибрати банк, в який ці депозити класти. Потрібно впевнитися в його надійності і здатності своєчасно повертати вклади. Наразі найбільшою популярністю користуються короткострокові депозити на термін від семи днів або вклади з вільним режимом поповнення і зняття коштів.

Короткострокові депозити, з одного боку, забезпечують гарантований дохід і захищають ваші заощадження у гривнях від інфляції. З іншого боку, клієнту на короткий термін простіше спрогнозувати ситуацію на ринку, а також психологічно легше довірити гроші банку.

Вклади з вільним режимом надають їхнім власникам можливість вільно розпоряджатися грошима, знімати і поповнювати рахунок у разі необхідності, мати постійний доступ до коштів, одержуючи при цьому дохід за привабливою відсотковою ставкою.

Радимо створити депозитний "кошик", бажано у різних валютах. Якщо курсові коливання і надалі "розгойдуватимуть" вітчизняний ринок, хоча б у якійсь одній валюті ви не втратите дохідності.

Крім того, пропонуємо вам звернути увагу на програми лояльності, які пропонують сьогодні багато банків. У нашому банку така програмою під назвою "12 кроків довіри" передбачає створення "подушки" безпеки для ваших заощаджень. Це — наші нові депозитні програми, за якими гроші можна розмістити на строки від 7 днів (вклад "Оберіг") до 10 років, відсотки одержати авансом, щомісячно або з капіталізацією та отримати додатково до 12% річних у гривні за умови переоформлення вкладу на новий термін.

Крім того, ми пропонуємо вклади з вільним рухом коштів ("Калита", "Гаманець"), які дають змогу і дохід отримати, і гроші завжди мати під рукою. А ще — ви можете подарувати своїй дитині вибір у майбутньому. Відкрийте на її ім’я вклад "Повноліття", захищений від інфляції, оскільки його відсоткова ставка встановлюється у розмірі діючої облікової ставки НБУ, збільшеної у 2 рази.

Стосовно повернення вкладів, то наш банк жодного разу не затримав видачу грошей після закінчення терміну дії депозитного договору і досить толерантно ставиться до ситуацій, коли гроші хочуть отримати достроково. І якщо вкладник написав у заяві, що гроші йому потрібні на весілля, повірте, ми не приходимо на його свято, аби перевірити, що воно відбувається насправді.

Наразі дуже популярним серед вкладників, особливо проблемних банків, є метод повернення грошей з банківського вкладу шляхом взаємозаліку кредиту і депозиту. Якщо у вкладника є кредит у банку, в якому розміщено депозит, ці гроші можуть бути враховані у погашення кредиту, для чого потрібно просто звернутися до банку і написати заяву. Депозитом можна погасити борг іншої людини в цьому ж банку, отримавши від позичальника готівку. Однак у такому разі вкладник поверне не всю суму депозиту, а тільки частину (без відсотків за вкладом).

Деякі вкладники, особливо стомившись бігати за своїми депозитами по відділеннях проблемних банків, звертаються до посередників — фірм, які офіційно займаються взаємозаліками депозитів та кредитів у банку. Проте зауважте, що ці організації зазвичай використовують напівлегальні і надризикові схеми повернення коштів. Наприклад, власникові поточного рахунку пропонується переказати гроші на рахунок такого посередника за фіктивні послуги. Далі посередник (як правило, цим займаються банківські екс–працівники, котрі мають сталі зв’язки з певною банківською установою), отримавши 100% коштів із рахунку в проблемному банку, повертає на інший рахунок замовника певну частину отриманої суми. Залежно від суми на поточному рахунку фіктивний посередник залишить собі залежно від суми депозиту від 10% до 30%. Така схема дуже ризикована для власника рахунку, оскільки є висока ймовірність так і не дочекатися переказу частини суми від компанії–посередника.

Не варто також продавати або купувати депозит, термін дії якого ще не минув. Такий вклад не може використовуватися для погашення кредиту, тому вкладник просто втратить частину своїх заощаджень, а позичальник усе одне повинен буде погашати кредит з інших джерел. Тому будьте обережні: пропозиція придбання ще діючих депозитів — це просто шахрайство, мета якого — купити у вкладника з дисконтом право на депозит, який не закінчився, на хвилі паніки та побоювань, що банк може збанкрутувати.

Тож, перш ніж купувати депозит, краще проконсультуватися з банківськими фахівцями й заручитися їхньою підтримкою. Ще краще — укласти тристоронній договір за участю позичальника, вкладника й самого банку.

Ірина СКИРЧУК,
заступник голови правління банку "Хрещатик"

Джерело: Україна молода від 31.03.2009
Предоставлено пресс-службой банка

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет