• Google+

АУБ виступає проти неправомірних дій податкових органів

24 октября 2011 г. — АУБ

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Прем`єр-міністра України Миколи Азарова та до Голови профільного парламентського Комітету Віталія Хомутинніка щодо приведення вимог Державної податкової служби України (ДПСУ) у відповідність до положень Податкового кодексу України.

Як повідомляється в листі АУБ, податкова служба в своїх листах-роз’ясненнях вважає неправомірним відображення у податкових деклараціях з податку на прибуток за другий квартал 2011 р. від`ємного значення об`єкта оподаткування, отриманого у попередні роки. Разом з тим, наголошує Президент АУБ, така позиція ДПСУ суперечить як нормам Податкового кодексу, так і суті проведеної Урядом податкової реформи.

В АУБ відзначають, що у Податковому кодексі України (п. 150.1) чітко визначено, що розрахунок об`єкта оподаткування здійснюється з урахуванням збитків попереднього року, що є цілком правомірним і логічним.

З огляду на чинне законодавство АУБ вважає правомірним включення платниками податків в податкову декларацію за 2 квартал 2011 року підсумків I кварталу, в якому вже були враховані у складі витрат від’ємні результати попередніх податкових періодів, а також від`ємне значення, отримане за результатами першого кварталу 2011 року.

Підтвердженням такої позиції АУБ є і Науково-практичний коментар до Податкового кодексу, розроблений Міністерством фінансів разом з Національним університетом ДПСУ.

Проте податкові органи, керуючись лише вищезгаданими листами ДПАУ, за результатами перевірок збільшують платникам податку суму оподатковуваного прибутку на суму від`ємного значення об`єкта оподаткування попередніх років, тобто, вони повинні сплатити податок також ще і з непогашених збитків.

За словами Президента АУБ Олександра Сугоняко, така позиція податкових органів є неприпустимою, оскільки вона не відповідає нормам Податкового кодексу, порушує конституційні права платників податків та погіршує їх фінансовий стан. Крім того, це збільшить навантаження і на судові органи, до яких платники податків змушені звертатися за захистом своїх прав.

В АУБ наголошують, що питання правомірності врахування платниками податку на прибуток непогашеного від`ємного значення об`єкта оподаткування попередніх років у деклараціях за другий квартал 2011 року, законодавчо врегульовано. А вимоги щодо необхідності керуватися при сплаті податків не нормами чинного законодавства, а листами ДПСУ, є неправомірними. Тому АУБ звернулась до Кабінету міністрів України та профільного парламентського Комітету з проханням сприяти відкликанню вищезгаданих листів ДПСУ, які не відповідають суті проведеної Урядом податкової реформи і не сприяють поліпшенню інвестиційного клімату в країні.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет