• Google+

Через платіжний термінал Ощадбанку проведена перша в Україні платіжна трансакція з використанням мобільного телефону

26 июня 2013 г. — ПАО "Ощадбанк"

У Львові під час міжнародного джазового фестивалю Alfa Jazz Fest 2013 було здійснено перший в Україні платіж через термінал Ощадбанку Ingenico iWL250 Contactless із програмним забезпеченням, розробленим компанією «Банкомзв'язок», за допомогою мобільного телефону c NFC-модулем і SIM-карти оператора мобільного зв'язку за підтримки платіжної системи MasterCard.

В Україні оплата товарів і послуг за допомогою мобільного телефона або смартфона з підтримкою NFC є новинкою. На даний момент вона ще малодоступна для держателів платіжних карток, однак ринок платежів в Україні стрімко розвивається. Спільно з українськими банками оператори мобільного зв'язку до кінця 2013 року обіцяють своїм клієнтам впровадження нового виду платежу.
Більшість телефонів і смартфонів, випущених у 2013 році, обладнані вбудованим модулем Near Field Communication (NFC) для платіжних трансакцій. Ключові переваги даної технології - простота і багатофункціональність. Вбудований в мобільний телефон NFC-модуль дає змогу здійснювати дистанційні платіжні трансакції з використанням різних джерел коштів: абонентського рахунку оператора мобільного зв'язку, платіжної картки, електронного гаманця. Для здійснення платежу з мобільного телефона на ньому повинні бути встановлені, крім NFC-модуля, спеціальне програмне забезпечення та SIM-картка з підтримкою NFC. Платіжні трансакції за допомогою телефона проводяться через POS-термінали, які підтримують технологію NFC. Установкою таких терміналів займається Ощадбанк, і вони стають все більш розповсюдженими в магазинах, супермаркетах, закладах швидкого харчування в найбільших містах України.

Система здійснення платежів за технологією NFC є комплексною, оскільки заснована на взаємодії банку, платіжної системи, розробника програмного забезпечення, мобільного оператора.

«Ми раді, що перша в Україні платіжна трансакція з використанням мобільного телефона з NFC-модулем і SIM-картки оператора мобільного зв'язку була здійснена на термінальному обладнанні саме нашого банку. Участь в інноваційних проектах, спрямованих на розвиток нових способів оплати і технологій, є для нас пріоритетним напрямом. Я впевнений, що цей абсолютно новий вид платежу знайде своїх шанувальників. Його плюсами є швидкість і зручність оплати», - зазначає Антон Тютюн, заступник голови правління АТ «Ощадбанк».

«Ми приступили до першого етапу запуску NFC-платежів в Україні. Для цього ми підготували обмежену кількість сім-карт з новим функціоналом для тестування в реальному середовищі. Ми раді, що завдяки роботі наших банків-партнерів на ринку вже створена необхідна інфраструктура для прийому NFC-платежів. Таким чином, у другому півріччі, коли після тестування рішення буде готове до масового випуску, у користувачів будуть широкі можливості для здійснення мобільних платежів», - зазначила Віра Платонова, генеральний директор представництва MasterCard в Україні.
«Сучасні POS-термінали компанії Ingenico, які ми поставляємо нашим клієнтам, готові приймати оплату не тільки звичайними платіжними картками з магнітною смугою, з чіпом, але й картками з безконтактним інтерфейсом. Інноваційне обладнання Ingenico з програмним забезпеченням, розробленим АТ «Банкомзв'язок», застосовувалося на Alfa Jazz Fest - 2013 у місті Львові для забезпечення cashless contactless-обслуговування гостей фестивалю, а також дало можливість здійснити платіж за допомогою NFC-смартфона при презентації першої в Україні NFC-трансакції компанією «Київстар». Тобто наше вже взагалі-то звичне рішення (робота з усіма видами платіжних карт) обслуговує й новітні технології, такі як NFC. Банки, що випускають продукти для NFC-телефонів, можуть бути впевнені, що їх клієнти зможуть розраховуватися за допомогою цих телефонів через найпоширеніші безконтактні термінали в Україні - термінали Ingenico з програмним забезпеченням від АТ «Банкомзв'язок», - коментує Олег Жуков, директор Департаменту Систем захищених трансакцій АТ "Банкомзв'язок".

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет