• Google+

Ювілейна монета «75 років Київському академічному театру оперети»

4 декабря 2009 г. — ПАО «Интеграл-банк»

30 листопада 2009 року введено в обіг срібну ювілейну монету «75 років Київському академічному театру оперети». Номінал монети - 10 гривень, метал - срібло 925 проби, маса - 31,1 г, діаметр - 38,61 мм, тираж - 5 тис. штук.

Монета присвячена 75-річчю з дня заснування Київського академічного театру оперети - одному із найстаріших театральних закладів та єдиному театру цього жанру в Україні. Розташувавшись у приміщенні Народного троїцького дому, він став колискою українського музично-драматичного мистецтва, бо саме тут у 1907 р. було відкрито перший український стаціонарний театр ім. М.Садовського. Ця сцена освячена талантами українських корифеїв - М.Заньковецької, П.Саксаганського, М.Кропивницького. Власна історія театру оперети розпочалася у 1934 р., коли на базі акторської трупи пересувного театру музичної комедії під керівництвом Б.Бенедиктова було створено Київський театр музичної комедії. Першою глядачі побачили «Летючу мишу» Й.Штрауса, а українською мовою у театрі заговорили трохи згодом - у виставі «Продавець птахів» К.Целлера. У 1966 році театр отримав новий статус і став Київським державним театром оперети. Великим досягненням театру є відкриття напередодні 70-річного ювілею камерної сцени - «Театр у фойє». У 2004 р. театру надано новий статус - Київський академічний театр оперети. На сьогоднішній день театр стрімко опановує нові жанри, вводячи до діючого репертуару мюзикли, камерні вистави, сучасні постановки, втілюючи різноманітні творчі експерименти.

На аверсі монети розміщено малий Державний Герб України (угорі), напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал та рік карбування монети – 10/ ГРИВЕНЬ/ 2009. В центрі бачимо танцювальну сцену на дзеркальному тлі зі стилізованим зображенням вогників.

На реверсі монети зображено фасад будівлі театру, над яким силуети театральних героїв, що запозичені зі старих афіш, і розміщено написи: КИЇВСЬКИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР ОПЕРЕТИ (угорі півколом) та 75/ РОКІВ (унизу).

Гурт гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби – Ag 925, маси в чистоті – 31,1 г та логотипом Монетного двору Національного банку України.

Автори ескізів – Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Автори моделей – Володимир Атаманчук, Святослав Іваненко.

Ювілейна монета номіналом 10 гривень «75 років Київському академічному театру оперети» є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет