• Google+

Ювілейна монета «Кость Левицький»

27 ноября 2009 г. — ПАО «Интеграл-банк»

З 26 листопада 2009 року введено в обіг ювілейну монету «Кость Левицький». Номінал монети - 2 гривні, метал - нейзильбер, маса - 12,8 г, діаметр - 31,0 мм, тираж - 35 тис. штук.

Монета присвячена українському юристу, громадському і державному діячеві, голові уряду Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) – Костю Левицькому. Народився 18 листопада 1859 р. у містечку Тисмениця (зараз в Івано-Франківській області). Навчався на правничих факультетах Львівського та Віденського університетів. У 1884 р. отримав ступінь доктора права. Виявив себе знаним науковцем у галузі права, був членом правління товариства «Просвіта». Перекладав з німецької на українську закони, опрацьовував українську юридичну термінологію, уклав німецько-український правничий словник, видав серію популярних юридичних праць для широкого загалу населення Галичини. Свідченням великої популярності в народі К.Левицького стало його обрання у 1907 р. послом до австрійського парламенту, а наступного року – Галицького сейму, в яких він виконував обов’язки заступника, а з 1910 р. – голови обох посольських клубів. У листопаді – грудні 1918 року керував урядом ЗУНР. Під його проводом розроблялися та приймалися перші закони, постанови уряду щодо адміністративного устрою новоствореної держави. Ювілейна монета «Кость Левицький» продовжує серію «Видатні особистості України».

На аверсі монети в центрі зображено малий Державний Герб України, під ним - рік карбування монети 2009, по колу розміщено написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), ДВІ ГРИВНІ (унизу) та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено портрет Костя Левицького, праворуч від якого розміщено роки життя - 1859-1941, ліворуч напис півколом - КОСТЬ ЛЕВИЦЬКИЙ.

Автори ескізів - Володимир Таран, Сергій Харук, Олександр Харук. Автори моделей - Володимир Дем’яненко, Анатолій Дем’яненко.

Ювілейна монета номіналом 2 гривні «Кость Левицький» є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет