• Google+

Ювілейна монета «Іван Котляревський»

25 сентября 2009 г. — ПАО «Интеграл-банк»

З 22 вересня 2009 р. введена в обіг ювілейна монета «Іван Котляревський». Номінал монети - 5 гривень, метал - срібло 925 проби, маса - 15,55 г, діаметр - 33 мм, тираж - 5 тис. штук.Монета присвячена Івану Петровичу Котляревському (1769 - 1838) - визначному українському письменникові, громадському діячеві, першому класикові нової української літератури, автору славетних творів - поеми «Енеїда», п’єси «Наталка Полтавка» та водевілю «Москаль-чарівник». Монета продовжує серію «Видатні особистості України».

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, півколом написи - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу) та стилізовану композицію - Еней, човен, фрагмент троянської колони і шолом. Внизу - рік карбування монети – 2009.

На реверсі монети зображено портрет Івана Котляревського, праворуч і ліворуч від якого - рядки з вірша Т.Шевченка «На вічну пам’ять Котляревському»: ...Поки сонце з неба сяє, Тебе не забудуть!.. Півколом розміщені написи: угорі - ІВАН КОТЛЯРЕВСЬКИЙ, унизу - роки життя 1769 - 1838.

Автор ескізів і моделей - Святослав Іваненко.

Ювілейна монета номіналом 5 гривень «Іван Котляревський» є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет