• Google+

Недобросовісний позичальник намагається відсудити у державного Укргазбанку понад 15 млн гривень

14 сентября 2015 г. — ПАО АБ «Укргазбанк»

Позичальник, який не повернув державному Укргазбанку кредит у понад 15 млн грн, намагається відсудити в нього таку ж суму «за збитки».

10 липня 2015 року в Апеляційному суді м. Києва відбудеться розгляд апеляційної скарги державного Укргазбанку на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 27 травня 2015 року про визнання недійсним кредитного договору між банком та ВАТ «Експериментальний завод залізобетонних шпал» на суму 15,242 млн гривень та стягнення такої ж суми на користь заводу «за збитки». Кредитний договір між банком та заводом був підписаний ще 1 вересня 2006 року.

Суд обґрунтував своє рішення тим, що між представником банку та керівництвом заводу існувала «злочинна змова» щодо видачі кредиту і його подальшого неповернення. Щоправда, жодних доказів такої позиції суду матеріали справи не містять, а результати розслідування кримінальної справи не підтвердили наявності будь-яких кулуарних домовленостей між посадовими особами банку та заводу.

В Укргазбанку вважають, що у частині стягнення з нього 15,242 млн грн рішення суду виходить за рамки здорового глузду, оскільки завод після отримання кредиту в банку, замість «здійснення господарської діяльності» (як було визначено цільовим призначенням кредитних коштів) одразу перерахував ці гроші на рахунок керівника і водночас власника заводу як «фінансову допомогу». Суд вирішив, що цим заводу було завдано матеріальної шкоди, і тепер Укргазбанк, що видав йому кредит, зобов'язаний повернути ці 15,242 млн грн.

У банку переконані, що дане рішення суду фактично дозволяє боржнику ухилитися від повного повернення позики, вивести заставне майно (цілісний комплекс заводу) з-під застави і додатково отримати ще понад 15 млн грн від банку.

У свою чергу, таке рішення суду завдає матеріальної шкоди банку з державним капіталом, є явно незаконним, і прийнято всупереч чинному законодавству і сформованій судовій практиці. Тому позицію Укргазбанку в Апеляційному суді м. Києва будуть підтримувати також Міністерство фінансів України та Національний банк України.

Крім того, на суддю Голосіївського районного суду м. Києва Мирошниченко О.В., яка визнала недійсним кредитний договір, була подана скарга у Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

 

Розгляд справи мав відбутися 10 вересня, бо не зібралася колегія суддів. засідання перенесли на першу декаду жовтня.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет