• Google+

Один рік виведення АТ «ЕРДЕ БАНК» з ринку

17 ноября 2013 г. — Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

29 жовтня 2013 року виповнився один рік з початку виведення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (Фонд) неплатоспроможного ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЕРДЕ БАНК» (АТ «ЕРДЕ БАНК») з ринку після отримання від Національного банку України (НБУ) відповідного рішення.

Тимчасова адміністрація в АТ «ЕРДЕ БАНК» була введена на період з 30 жовтня 2012 року по 29 січня 2013 року.

Відповідно до статті 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (Закон) Фонд надав АТ «ЕРДЕ БАНК» цільову позику з метою виконання зобов'язань банку по виплатах коштів за договорами, строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку вкладників. 13 листопада 2013 року банком було розпочато здійснення виплат коштів за такими договорами. За період тимчасової адміністрації АТ «ЕРДЕ БАНК» вкладниками отримано 200,4 млн грн.

15 січня 2013 року Фонд розпочав виплату гарантованої суми відшкодування усім вкладникам АТ «ЕРДЕ БАНК» через банк – агент Фонду після отримання 09 січня 2013 року рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію зазначеного банку.

Всього за період дії тимчасової адміністрації та ліквідації АТ «ЕРДЕ БАНК» станом на 01 листопада 2013 р. вкладниками отримано 455,1 млн грн, що становить 99,0% суми, що підлягає виплаті усім вкладникам в межах гарантованої суми відшкодування.

25 квітня 2013 року виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було затверджено реєстр акцептованих вимог кредиторів АТ «ЕРДЕ БАНК»

До Реєстру акцептованих вимог включено 1 480 заявлених вимог кредиторів  на загальну суму 741,7 млн. грн., яка включає в себе кредиторські вимоги Фонду на  суму майже 447 млн. грн.

Уповноваженою особою Фонду на ліквідацію АТ «ЕРДЕ БАНК» на постійній основі проводиться робота з позичальниками щодо погашення заборгованості клієнтів перед банком. Активно здійснюється претензійно-позовна діяльність по стягненню заборгованості з боржників, в т.ч. за рахунок заставного майна.
На сьогоднішній день окреме заставне майно вже прийнято на баланс та включено до ліквідаційної маси АТ «ЕРДЕ БАНК».

18 липня 2013 року рішенням виконавчої дирекції Фонду № 073/13 затверджено Акт за результатами інвентаризації та формування ліквідаційної маси АТ «ЕРДЕ БАНК», згідно з оціночною вартістю майна/грошових коштів, ліквідаційна маса складає – 246,3 млн грн. Відповідно до положень статті 51 Закону після затвердження виконавчою дирекцією Фонду результатів інвентаризації майна АТ «ЕРДЕ БАНК» та формування ліквідаційної маси, уповноваженою особою, з метою отримання максимальної виручки у найкоротший строк, було розроблено способи, порядок, склад та умови відчуження майна банку.

На сьогоднішній день задовольняються кредиторські вимоги третьої черги – Фонду. Відповідно до Закону наступні черги задоволення вимог кредиторів є такими:
  1. вимоги вкладників - фізичних осіб у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом, а також зобов'язання з виплати відсотків за вкладами, нарахованих під час здійснення тимчасової адміністрації;
  2. вимоги Національного банку України, що виникли в результаті зниження вартості застави, наданої для забезпечення кредитів рефінансування;
  3. вимоги фізичних осіб, платежі яких або платежі на ім'я яких заблоковано (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності);
  4. інші вимоги, крім вимог за субординованим боргом;
  5. вимоги за субординованим боргом.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет