• Google+

Пам’ятні монети «Бокораш»

29 июля 2009 г. — ПАО «Интеграл-банк»

З 28 липня 2009 року Національний банк України вводить в обіг пам’ятні монети «Бокораш» номіналом 5 та 10 гривень.

Монети присвячені плотогонам, сплавникам лісу – бокорашам. Перші письмові згадки про лісосплав карпатськими ріками зустрічаються ще в античних джерелах. У середньовіччі транспортування деревини мольовим способом (окремими колодами) і в плотах притоками Дністра, Прута і Тиси стає регулярним. Плотами зручно було перевозити на значні відстані товари постійного попиту і найголовніше - сіль. Розширюються навігаційні знання горян, у верхів’ях гірських рік зводяться сотні гідроспоруд і штучних водосховищ. У XIX столітті сплав деревини водними артеріями перетворився на один із найважливіших видів допоміжних занять в Українських Карпатах. Упродовж XX віку залізничні вузькоколійки та автолісовози витіснили небезпечну та клопітну працю бокорашів. А ще у 1950-х Тисою і притоками у пункти призначення доставлялося більше двохсот тисяч кубометрів ділового лісу щорічно. Пам’ятні монети «Бокораш» відкривають серію «Народні промисли та ремесла України».

Технічні характеристики монети номіналом 5 гривень: метал – нейзильбер, маса - 16,5 г, діаметр - 35 мм, тираж - 45 тис. штук. Технічні характеристики монети номіналом 10 гривень: метал - срібло 925 проби, маса - 31,1 г, діаметр - 38,6 мм, тираж - до 10 тис. штук, монету виготовлено з використанням технології патинування.

На аверсі монет угорі розміщено малий Державний Герб України, під яким стилізований напис - НАЦІОНАЛЬНИЙ/ БАНК/ УКРАЇНИ, у центрі - стилізоване зображення двох птахів, ліворуч і праворуч - карпатський пейзаж зі смереками, хатинами та колодами, унизу написи: на монеті зі срібла – 10/ ГРИВЕНЬ/ 2009, на монеті з нейзильберу - 5/ ГРИВЕНЬ/ 2009.

На реверсі монет зображено постать бокораша з цапиною в руках, який спрямовує пліт униз по річні, з обох боків від нього - традиційний карпатський орнамент, угорі на стилізованому під торець колоди тлі розміщено напис БОКОРАШ.

Гурт срібної монети номіналом 10 гривень гладкий, із заглибленими написами позначення металу, його проби - Ag 925, маси в чистоті - 31,1 г та логотипом Монетного двору. Гурт пам’ятної монети з нейзильберу номіналом 5 гривень - рифлений.

Автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Автори моделей: Святослав Іваненко, Анатолій Дем’яненко.

Пам’ятні монети «Бокораш» номіналом 5 та 10 гривень є дійсними платіжними засобами України та обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ
Додаткові матеріали kolyba.org.ua

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет