• Google+

Пам’ятна монета «165 років Астрономічній обсерваторії Київського національного університету»

29 января 2010 г. — ПАО «Интеграл-банк»

28 січня 2010 року введена в оббіг пам’ятна монета «165 років Астрономічній обсерваторії Київського національного університету». Номінал монети – 5 гривень, метал – нейзильбер, маса – 16,5 г, діаметр – 35 мм, тираж – 45 тис. штук.

Монета присвячена одному з найстаріших активно діючих наукових, освітніх, культурних і просвітницьких закладів України. Тут вперше були точно визначені географічні координати Києва, а з 1845 до 1884 року, до прийняття за нульовий Грінвіцького меридіану, проходив Київський меридіан.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом – НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, зображено будівлю обсерваторії, побудованої за проектом В.Беретті, з павільйоном через який проходить Київський меридіан, під якою написи: АСТРОНОМІЧНА ОБСЕРВАТОРІЯ/ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО/ УНІВЕРСИТЕТУ/ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА/ 5 ГРИВЕНЬ/ 2010 та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч).

На реверсі монети зображено унікальний зразок астрономічної техніки – меридіанний круг, установлений у 1872 році, стилізоване зоряне небо та ліворуч півколом розміщено напис КИЇВСЬКИЙ МЕРИДІАН 1845.

Автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Автори моделей: Анатолій Дем’яненко, Володимир Атаманчук.

Пам’ятна монета номіналом 5 гривень «165 років Астрономічній обсерваторії Київського національного університету» є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет