• Google+

Пам’ятна монета «За твором М.В.Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки»

7 августа 2009 г. — ПАО «Интеграл-банк»

10 серпня 2009 р. Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету «За твором М.В.Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки». Номінал монети - 50 гривень, метал - срібло 999 проби, маса – 500 г, діаметр - 85 мм, елементи оздоблення - сапфір жовтий масою 0,06 карата та локальна позолота (вміст золота - 0,000048 г), тираж - до 1 500 штук.

Монета присвячена творчості М.Гоголя, який створив поетичний образ українського народу. з надзвичайною художньою силою розкрив його самобутній характер з притаманним йому почуттям гумору, а ліричний образ України, створений ним у творі «Вечори на хуторі біля Диканьки», назавжди ввійшов до європейської літератури. Сюжет однієї з найяскравіших повістей збірки - «Ніч перед Різдвом» є головною темою композиції монети.

На аверсі монети в гротескному стилі зображено кругову композицію «розповідач і слухачі», що складається з персонажів твору «Вечори на хуторі біля Диканьки», у центрі якої - портрет М.Гоголя з пером у руці, та розміщено: угорі - малий Державний Герб України, написи півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - 50 ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети в гротескному стилі зображено по колу композицію, що ілюструє повість «Ніч перед Різдвом», у центрі - різдвяна зірка зі свічкою всередині, полум’я якої імітує жовтий сапфір. Під зіркою півколом розміщено напис «НІЧ ПЕРЕД РІЗДВОМ».

Гурт гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби - Ag 999, маси в чистоті - 500,0 і логотипом Монетного двору.

Автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Автори моделей: аверс - Володимир Атаманчук, реверс - Володимир Дем’яненко.

Пам’ятна монета номіналом 50 гривень «За твором М.В.Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет