• Google+

Про роботу системи електронних платежів Національного банку України

2 ноября 2011 г. — КБ "Национальный стандарт"

Система електронних платежів Національного банку України (далі – СЕП) є державною системою міжбанківських розрахунків. Учасниками СЕП є банки України, Державна казначейська служба України та Приватне акціонерне товариство "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів". За станом на 1 листопада 2011 року загальна кількість учасників СЕП становила 732 установи.

У СЕП у середньому за день обробляється 1,8 – 2 млн. платежів (максимальна зафіксована кількість платежів – 2,1 млн. за день), близько третини з яких становлять платежі від/на адресу органів Державної казначейської служби України. Проте потенціал СЕП значно більший. Під час проведення Національним банком України влітку поточного року останніх внутрішніх випробувань було досягнуто навантаження системи - 8 млн. платежів за день.

СЕП має значний запас пропускної спроможності для того, щоб щоденно обробити майже у 4 рази більше документів, ніж теперішні обсяги. Крім того, система побудована таким чином, що навіть під час найбільшого навантаження платежі, які надходять до неї, обробляються протягом найближчих кількох хвилин з урахуванням черговості їх надходження.
СЕП працює в двох режимах: файловому та режимі реального часу.

У файловому режимі обмін міжбанківськими електронними розрахунковими документами здійснюється шляхом приймання-передавання документів, сформованих як файл. Тривалість технологічного циклу становить 15 – 20 хвилин.

Зокрема, Державна казначейська служба України кожні 12 секунд виконує сеанси телекомунікаційного зв’язку з Національним банком України, під час яких оперативно здійснюється передавання даних між нею і Національним банком України.

У режимі реального часу кошти зараховуються на рахунок отримувача негайно, у момент надходження платежу від відправника до СЕП. Отже, режим реального часу створює найкращі умови для виконання міжбанківських платежів, які є критичними для користувачів за швидкістю виконання.

Тарифи на оброблення електронних розрахункових документів у СЕП, надісланих у будь-якому із зазначених режимів, є однаковими.

На сьогодні можливість виконувати початкові платежі в режимі реального часу використовують лише 10 % учасників СЕП, решта надають перевагу файловому режиму.

Таким чином, Національним банком України створено всі умови для задоволення потреб учасників СЕП у переказі коштів та забезпечено максимальну швидкість, прозорість, високій рівень безпеки та надійності проведення міжбанківських переказів коштів у національній валюті через цю систему.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет