• Google+

Про розміщення aналітичної записки "Аналіз економічного стану України у квітні 2012 року"

25 мая 2012 г. — Национальный Банк Украины

На фоні низької бази порівняння минулого року падіння обсягів промислового виробництва у квітні припинилося (0% у річному вимірі), зростання за вирахуванням сезонного фактора становило 0.2%. Завдяки поступовому відновленню світової економіки відбулося покращення динаміки в експортоорієнтованих галузях. Незначне зростання світових цін на метали (0.8% у квітні порівняно з березнем) було сезонним явищем, що дало змогу збільшити середньодобове виробництво сталі та чавуну і сповільнити падіння металургійної галузі (з -1.6% у березні в річному вимірі до -0.2% у квітні). У результаті відновлення попиту з боку Росії на продукцію вагонобудування покращилася динаміка машинобудівної галузі (після падіння обсягів виробництва в березні на 5.6% зростання у квітні становило 6.5%).

Зупинення падіння промислового виробництва спричинило прискорення зростання індексу виробництва базових галузей (далі – ІВБГ) у квітні до 1.3% у річному вимірі (0.5% у березні). Зростання ІВБГ за січень – квітень становило 1.8% порівняно з відповідним періодом минулого року.
Основний внесок у ІВБГ (1.3 в. п.) був здійснений завдяки роздрібній торгівлі, зростання обороту якої у квітні прискорилося до 16.3% у річному вимірі (13.5% у березні). Збереження стабільно високих темпів зростання реальних заробітних плат (14.7% за І квартал у річному вимірі) було основним чинником високого внутрішнього споживчого попиту.

Також спостерігалося відновлення внутрішнього інвестиційного попиту завдяки суттєвому нарощенню обсягів державного фінансування. Падіння обсягів будівельних робіт у квітні навіть на фоні високої бази порівняння минулого року призупинилося та становило -3.6% у річному вимірі (-5.6% у березні).

Через великі обсяги робіт, пов'язаних із пересіванням значних площ озимих, що вимерзли під час аномальних холодів на початку року, істотно прискорилося зростання обсягів виробництва в сільському господарстві – з 0.7% у березні в річному вимірі до 2.2% у квітні, що забезпечило внесок у приріст ІВБГ на рівні 0.2 в. п.

На основі даних щодо ІВБГ та динаміки транспортної галузі можна зробити висновок про покращення динаміки ВВП у квітні порівняно з березнем, однак кумулятивні темпи зростання ВВП за оцінками департаменту залишилися на рівні І кварталу.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет