• Google+

Про розміщення аналітичної записки "Аналіз інфляції в березні 2012 року"

25 апреля 2012 г. — Национальный Банк Украины

Індекс споживчих цін (далі – ІСЦ) у березні зріс лише на 0.3%, а в річному вимірі споживча інфляція знизилася до 1.9% (найнижчий показник за 9 останніх років). Сьомий місяць поспіль сезонно скоригований ІСЦ є від’ємним (‑0.2% в березні).

Продовжилося уповільнення базової інфляції в річному вимірі до 5.3% (базовий ІСЦ за місяць зріс лише на 0.1%). Цьому сприяли помірні монетарна і фіскальна політики, що продовжують стримуючим чином впливати на сукупний попит (темпи зростання грошових агрегатів у річному вимірі продовжили уповільнюватися, зведений та державний бюджети за січень-лютий зведені з профіцитом).

Темпи зростання цін на продовольчі товари з високим ступенем оброблення, що входять до складу БІСЦ, зменшилися до 8.6% за рік під дією вторинних ефектів від зниження цін на сирі продукти. Вузька базова інфляція в річному вимірі зменшилася до 1.4%.

Інфляція в березні була переважно обумовлена її небазовою складовою, яка становила 0.4% (внесок у зміну ІСЦ – 0.2 в. п.), а небазовий ІСЦ в річному вимірі продовжував знижуватися (до -2.7%). Основним фактором цього стало продовження здешевлення сирих продуктів, що становило 7.2% за останні 12 місяців, за рахунок високого урожаю попереднього року.

Темпи зростання цін групи товарів і послуг, що регулюються адміністративно, зменшилися до 3.9% у річному вимірі (0.5% у березні), що обумовило внесок у зміну ІСЦ на рівні 0.7 в. п. (0.1 в. п. за місяць).

Серед компонентів небазової інфляції протягом останніх 12 місяців найбільше зросли ціни на паливо (11.6%) під впливом підвищення вартості нафти на світових товарних ринках.

Зростання індексу цін виробників (далі – ІЦВ) уповільнилося до 6.5% у річному вимірі в умовах зниження зовнішнього попиту, що призводить до уповільнення зростання цін на продукцію основнихекспортоорієнтованих виробництв. Зростання ІЦВ на 1.1% у березні відбулося переважно внаслідок підвищення цін у переробній промисловості на 0.9%, що обумовило 0.6 в. п. внеску в зміну ІЦВ за місяць (3.0 в. п. за рік).

Повний текст аналітичної записки опубліковано на сторінках Офіційного інтернет-представництваНаціонального банку України.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет