• Google+

Про розміщення аналітичної записки "Аналіз економічного стану України в листопаді 2011 року"

22 декабря 2011 г. — Национальный Банк Украины

Незважаючи на низьку базу порівняння минулого року зростання індексу виробництва базових галузей (далі – ІВБГ) уповільнилося до 8.1% у річному вимірі (11.4% у жовтні). За січень – листопад зростання ІВБГ становило 10.3% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Основними факторами погіршення показників економічного розвитку були:
продовження послаблення зовнішньоекономічної кон’юнктури, що вплинуло на показники промислового виробництва;
поступове завершення сільськогосподарських робіт зі збирання врожаю.

Під впливом низького зовнішнього попиту вперше в поточному році відбулося зниження обсягів виробництва основних експортоорієнтованих галузей – металургії та машинобудування ("-"1.4% та "-"0.6% відповідно). Як наслідок, зростання промислового виробництва уповільнилося з 4.7% у річному вимірі в жовтні до 3.8% у листопаді. Завдяки найнижчій ціні в Європі на електроенергію в листопаді продовжилося суттєве зростання її експорту та, відповідно, виробництва – на 14.2% у річному вимірі, що забезпечило 2.5 в. п. приросту промисловості.

У листопаді під впливом сезонного чинника припинилося нарощення зростання обсягів сільськогосподарських робіт, хоча його темпи залишилися на високому рівні – 16.5% за 11 місяців порівняно з відповідним періодом минулого року. Високий урожай зернових культур та овочів дозволив утримати зростання в листопаді на рівні більше 15% у річному вимірі.

Погіршення динаміки основних галузей спричинило незначне уповільнення зростання економіки. За розрахунками департаменту реальний ВВП за 11 місяців зріс приблизно на 5.2% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет