• Google+

Про розміщення на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України щомісячної аналітичної записки “Аналіз інфляції (вересень 2011 року)”

24 октября 2011 г. — Национальный Банк Украины

Споживча інфляція у вересні зменшилася до 5.9% у річному вимірі (0.1% зміна за місяць, -1.6% зміна за ІІІ квартал) головним чином за рахунок високої бази порівняння минулого року (2.9% зміна за вересень 2010 року). Додатковим чинником продовження зниження індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) виступав високий врожай поточного року (за вирахуванням сезонного фактора ІСЦ у вересні знизився на 0.1%).

Вплив сукупного попиту на розвиток інфляційних процесів на даному етапі носить помірно стримуючий характер (базовий ІСЦ (далі – БІСЦ) у річному вимірі зменшився до 8.1%). За оцінками департаменту, відхилення фактичного рівня ВВП від свого потенційного рівня все ще є негативним (-0.8%), що стримує інфляцію попиту.

Уповільнення річних темпів росту ІСЦ обумовлено також зниженням цін на сирі продукти четвертий місяць поспіль (-0.9% у вересні, 0.2 в. п. внесок у зміну ІСЦ).
Найбільше дешевшали овочі та фрукти (на 11.6% та 3.2% відповідно).

Ціни на групу товарів та послуг, що регулюються адміністративно, знижувалися у вересні (-0.8%, -0.1 в. п. внесок у зміну ІСЦ) за рахунок значного здешевлення цукру (-8.4% за місяць). Паливо подорожчало лише на 0.3% за місяць.

У результаті індекс небазового ІСЦ знизився на 0.8% (-0.3 в. п. внесок у зміну ІСЦ) та зменшився в річному вимірі до 3.6%.

Незважаючи на зростання вузького базового ІСЦ у вересні на 0.5%, укріплення номінального ефективного обмінного курсу (далі – НЕОК) гривні, яке почалося з квітня, на 9% стримуючим чином впливає на його зростання в річному вимірі (3.0% річна зміна).

Основний внесок у зростання базової інфляції (0.8% зміна за місяць, 0.4 в. п. внесок у зміну ІСЦ) продовжують здійснювати підвищення цін на продовольчі товари, що входять до його складу (1.1% - зміна за місяць, 0.5 в. п. внесок у БІСЦ).

Інфляційні очікування економічних агентів на наступні 12 місяців дещо зменшилися (до 13.6% у ІІІ кварталі порівняно з 14.5% у ІІ кварталі).

Зростання індексу цін виробників на 1.2% у вересні відбулося головним чином унаслідок підвищення цін у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води (4.6% – зміна за місяць, 0.8 в.п. – внесок в ІЦВ).

Прискорення річних темпів росту ІЦВ до 21.3% обумовлене ефектом низької бази порівняння (у вересні 2010 року ІЦВ зріс на 0.1%).

Незначне уповільнення світової економічної активності стримувало зростання цін на інші компоненти ІЦВ.

Повний текст аналітичної записки опубліковано на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет