• Google+

Про розрахунки за поставлений російський газ в рублях

20 марта 2012 г. — Национальный Банк Украины

Використання в розрахунках між НАК “Нафтогаз України” та ВАТ “Газпром” російських рублів може забезпечити курсові переваги українській стороні.

Про це заявив Голова Національного банку України Сергій Арбузов під час зустрічі з Головою Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Верховної Ради України Віталієм Хомутинником.

Зокрема, у додатковій угоді до контракту на постачання російського газу між НАК “Нафтогаз України” та ВАТ “Газпром” не зафіксовані пропорції сплати за поставлений газ російськими рублями та доларами США. Ця величина визначатиметься з огляду на інтереси НАК “Нафтогаз України”, а також застосовуватиметься комбінований підхід до проведення розрахунків.

“Здійснення розрахунків за газ відбуватиметься виходячи з економічної доцільності, з урахуванням курсових коливань у момент здійснення відповідного платежу та об’ємів пропозиції на валютному ринку України. Оскільки рубль – більш волатильна валюта, то при зниженні його курсу відносно долара США і гривні, українська сторона отримуватиме додатковий курсовий виграш”, – підкреслив Сергій Арбузов.

За умови коректного обліку курсових коливань, потенційний ефект НАК “Нафтогаз України” може вимірюватись мільйонами гривень. Голова Національного банку України також зауважив, що долари США та євро не конвертуватимуться в рублі для розрахунків за газ, оскільки сьогодні Україна забезпечена достатньою рублевою ліквідністю – Росія є основним торговельним партнером України. “Це, в свою чергу, дозволить не знижувати золотовалютні резерви під час розрахунків за газ”, – констатував Сергій Арбузов.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет