• Google+

Щодо підсумків наради з монетарних питань

18 апреля 2012 г. — Национальный Банк Украины


Голова Національного банку України Сергій Арбузов 12 квітня 2012 року провів чергову нараду з монетарних питань, в якій взяв участь Міністр фінансів України Юрій Колобов.

Однією з ключових тем наради було обговорення шляхів реалізації соціальних ініціатив Президента України в контексті їх гармонізації із завданнями Національного банку України щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України. Міністр фінансів України Юрій Колобов проінформував, що підготовлені зміни до Закону України Про Державний бюджет України на 2012 рік дають змогу вирішити питання ресурсного забезпечення відповідних виплат. Також він підкреслив, що граничний розмір дефіциту державного бюджету не змінюється, а це дає впевненість, що реалізація соціальних ініціатив Президента України не матиме негативного впливу на макроекономічну та цінову стабільність.

Учасники наради відзначили, що знайти внутрішні ресурси для реалізації соціальних ініціатив Президента України стало можливим завдяки позитивним тенденціям у макроекономічному розвитку, одним із ключових чинників яких було забезпечення стабільності грошової одиниці України. У цьому контексті Голова Національного банку України Сергій Арбузов підкреслив, що діяльність Національного банку України і надалі спрямовуватиметься на виконання його головної функції – забезпечення стабільності грошової одиниці.

Голова Національного банку також зауважив, що для упорядкування процесу реалізації соціальних ініціатив Президента України відповідні виплати мають здійснюватися з використанням “Національноїкартки” для обліку та управління коштами соціальної сфери. На його думку, виключно на цю соціальну картку мають перераховуватись усі державні виплати на соціальні цілі. За допомогою такого спеціального платіжного інструменту, зокрема, можна посилити адресність виплат, оскільки існує технологічна можливість забезпечити використання коштів лише на передбачені цілі та лише визначеною особою. Національний банк України готовий усіляко сприяти Міністерству фінансів України в питаннях організації виплат із використанням соціальної картки.

Оцінюючи ситуацію в монетарній сфері, учасники наради відзначили, що наразі інфляційна ситуація є досить сприятливою. Рівень інфляції в Україні за підсумками березня в річному обчисленні становив 1,9%, що є одним із найменших показників серед інших країн світу. Зокрема в березні рівень споживчої інфляції в річному вимірі в Єврозоні становив 2,6 %, в Росії – 3,7%, Китаї – 3,6 %, Казахстані – 4,6%.

Також відбувається покращення ситуації на валютному ринку. Протягом І кварталу 2012 року обсяги надходжень іноземної валюти від нерезидентів перевищили платежі на їх користь на 3,4 млрд. дол. США. Обмінний курс гривні до долара США (як офіційний, так і міжбанківський) упродовж місяця практично не змінився. Разом з тим Національний банк України, починаючи з березня, здійснював інтервенції лише з купівлі іноземної валюти – їх загальний обсяг за березень і з початку квітня – близько 0,5 млрд. дол. США.

Стабільна цінова та курсова ситуація сприяє позитивним тенденціям у розвитку грошово-кредитного ринку, де, зокрема, відбувається зростання обсягів ресурсної бази банків та зниження вартості залучених коштів.

Сприятливі ринкові тенденції підтримуються заходами Національного банку України. Так, у березні відбулося зниження на 0,25 відсоткового пункту облікової ставки та ставок за активними операціями Національного банку України. Також були створені умови для більш гнучкого управління банками власною ліквідністю через зменшення частки коштів обов’язкових резервів, яку банки повинні формувати на окремому рахунку в Національному банку України. Крім цього, у березні у зв’язку з оптимізацією диференціації нормативів обов’язкового резервування Національний банк України надав додаткового імпульсу процесам дедоларизації, а також підтримав процеси розвитку ринку російських рублів.

Міністр фінансів України Юрій Колобов зі свого боку відзначив, що покращення макроекономічної та монетарної ситуації позитивно відображається на попиті інвесторів на державні цінні папери. Це, в свою чергу, створює передумови для поступового здешевлення вартості державних запозичень.

Учасники наради, позитивно оцінивши вже здійснені заходи, відзначили, що існуючі макроекономічні умови лишають простір для можливих подальших монетарних стимулюючих кроків. Голова Національного банку України Сергій Арбузов доручив причетним структурним підрозділам проаналізувати можливість та доцільність здійснення таких кроків з урахуванням даних про розвиток реального сектору економіки та платіжного балансу в березні після надходження відповідних статистичних даних.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет