• Google+

Зміни до Положення про депозитарну діяльність

10 февраля 2012 г. — Национальный Банк Украины

Зміни до Положення про депозитарну діяльність Національного банку України мають стратегічно важливе значення для розвитку національного фондового ринку та забезпечення макроекономічної стабільності

20 січня 2012 року Міністерство юстиції України зареєструвало постанову Правління Національного банку України від 15.12.2011 № 456 “Про внесення змін до Положення про депозитарну діяльність Національного банку України”, що набирає чинності з 21 травня 2012 року.

Цей документ забезпечує учасникам біржового ринку доступ до сучасних технологій, що базуються на нетингових розрахунках операцій з купівлі-продажу цінних паперів, у тому числі до інтернет-трейдингу.

Нагадаємо, наприкінці минулого року було розширено перелік інструментів державних внутрішніх запозичень. Зокрема, учасникам ринку додатково до традиційних облігацій були запропоновані інструменти з індексованою вартістю, а також державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті.

Затвердження нової редакції Положення про депозитарну діяльність Національного банку України має стратегічно важливе значення для розвитку національного фондового ринку та забезпечення макроекономічної стабільності. З іншого боку, зростання ліквідності ринку ОВДП дасть можливість Національному банку України ефективніше проводити власну грошово-кредитну політику. Фондовий ринок є дуже важливою ланкою монетарного трансмісійного механізму, особливо коли йдеться про дієвість процентних важелів грошово-кредитного регулювання.

Так, по-перше, завдяки новим механізмам роботи ринку ОВДП виграють професійні учасники ринку. Вони отримають змогу значно збільшити кількість угод на ринку ОВДП, що покращить їх можливості з реалізації власних інвестиційних стратегій. Адже наслідком спрощення механізмів укладення біржових угод стане розширення кола інвесторів на цьому ринку, у тому числі – населення. Отже збільшиться ліквідність ринку ОВДП.

По-друге, пряму вигоду отримає держава: чим більш ліквідним є ринок ОВДП, тим у держави більше можливостей профінансувати дефіцит державного бюджету за рахунок внутрішніх запозичень. Умови такого фінансування також покращаться.

По-третє, дуже важливим є те, що нові механізми роботи біржового ринку дадуть змогу його професійним учасникам запропонувати широкому загалу інвесторів зручніші механізми вкладення коштів у державні цінні папери. У тому числі більше можливостей інвестувати кошти на цьому сегменті ринку отримає населення. Залучення ж коштів населення – один з головних внутрішніх резервів забезпечення належного фінансування дефіциту державного бюджету.

Національний банк України відповідно до законодавства України виконує функції з депозитного обслуговування обігу державних цінних паперів, а також тісно співпрацюючи з Урядом, активно вживає заходів щодо його розвитку. З прийняттям нової редакції положення на початку поточного року, завершено роботу з удосконалення технічних аспектів здійснення операцій з ОВДП. Розроблення цього положення стало можливим завдяки тісній співпраці національних фінансових регуляторів із професійними учасниками фондового ринку.

Національний банк України готовий і надалі розглядати всі конструктивні пропозиції учасників ринку, спрямовані на покращення механізмів функціонування фондового ринку, що сприятиме поліпшенню фінансових механізмів забезпечення макроекономічної стабільності та високих темпів економічного зростання.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет