• Google+

Золота пам’ятна монета «Херсонес Таврійський»

29 июля 2009 г. — ПАО «Интеграл-банк»

З 28 липня 2009 р. Національний банк України ввів в обіг золоту пам’ятну монету «Херсонес Таврійський». Номінал монети - 100 гривень, метал - золото 900 проби, маса - 31,1 г, діаметр - 32 мм, тираж - 3 тис.шт.

Монета присвячена визначній античній пам’ятці - Херсонесу Таврійському (з давньогрецької - півострів таврів), місту-державі на південно-західному узбережжі Криму. Його засновано у 422 – 421 рр. до н.е. як грецьке місто на північному узбережжі Чорного моря. За античної доби Херсонес став важливим торговим, ремісничим і політичним центром південно-західного узбережжя Криму. Економічний та політичний розквіт міста-держави припав на IV – II ст. н.е. Це була демократична держава, карбувала власні гроші, в основі економіки лежали виноградарство, рибальство, ремесла і торгівля з іншими грецькими містами, а також скіфами і таврами. У 1892 р. на базі археологічних знахідок з розкопів відкрито музей. Спочатку у приміщенні колишнього монастиря на території, де власне проводилися розкопки у як «склад місцевих старожитностей». З 1980 р. відомий як Херсонеський Історико-Археологічний Музей-Заповідник у Севастополі. У фондах музею близько 200 тис. експонатів, які представлені у археологічних, епіграфічних, нумізматичних колекціях, тощо. Монета продовжує серію «Пам’ятники архітектури України».

На аверсі монети угорі розміщено малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал 100/ ГРИВЕНЬ, ліворуч від якого позначення металу, його проба – Au 900, маса в чистоті - 31,1, логотип Монетного двору Національного банку України, праворуч - рік карбування – 2009. У центрі монети, вище середини зображено фрагмент давньої споруди та сигнальний дзвін, нижче, на тлі меандрового орнаменту - античні монети Херсонесу та світильник (V – VI ст. н.е.).

На реверсі монети на передньому плані зображено залишки давньої споруди Херсонесу - базиліки, а далі видніється собор Святого князя Володимира, побудований усередині XIX ст. над руїнами середньовічного храму, у якому, за переказами, хрестився князь Володимир. Вгорі півколом розміщено напис ХЕРСОНЕС ТАВРІЙСЬКИЙ.

Автор ескізів і моделей - Володимир Дем’яненко.

Пам’ятна монета номіналом 100 гривень «Херсонес Таврійський» є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет