• Google+

Фактическая история взаимоотношений "Банк-Альянс-Заемщики", или за что страдают невинные люди, и как положить этому конец

24 апреля 2013 г. — ПАО «Укрсоцбанк»

Криза примножила кількість невдалих кредитних історій, особливо тих, що пов'язані з будівництвом.

Це й недивно, адже будівництво – одна з найвигідніших сфер діяльності, принаймні була.. до кризи. Але для певних представників залишилась і наразі. Бо як ще пояснити те, що у той час, коли люди залишились на вулиці, представник будівельної компанії роз'їжджає на Майбаху, живе на широку ногу та одночасно відмовляється погашати свої заборгованості перед банком, щоб продовжити будівництво? Давайте починати розбиратись із самого початку, бо в цій історії не так, хто винен, та які є шляхи виходу із скрутного становища.

Історія уходить корінням у 2008 рік, коли між банком та ТОВ "Альянс-Висотбуд" і ТОВ "Альянс-Жилстрой" було укладено два генеральні договори про співробітництво. Згідно з договорами було передбачено купівлю банком облігацій вказаних підприємств на загальну суму близько 55 млн. грн. У забезпечення зобов'язань підприємств за генеральними договорами в іпотеку банку були передані майнові права на квартири в будинках, які будували ТОВ "Альянс-Висотбуд" та ТОВ "Альянс-Жилстрой".

Борис Тимонькін, голова правління ПАО "Укрсоцбанк": "Забудовник, компанія "Альянс", в обличчі керівника та власника – Сергія Кононова, взяв у нас гроші під заставу квартир у ряді домівок. Навіть ще не квартир, їх ще просто не було, а прав на квартири. Взяв порядку 63 мільйоні гривен, разом із облігаціями. Із процентами це сьогодні більше ста мільйонів. Паралельно, незважаючи на те, що вони були в заставі, він спокійно продавав ці квартири людям".

Також у 2007-2008 роках між банком та ТОВ "Альянс-Висотбуд" та ТОВ "Альянс-Жилстрой" було укладено ряд кредитних договорів на загальну суму більше 11 млн. дол.. В забезпечення по цим кредитам було надано в іпотеку банку в тому числі і майнові права на квартири в будинках, які будували ТОВ "Альянс-Висотбуд" та ТОВ "Альянс-Жилстрой", а також застава гривневих депозитів. Представники позичальників стверджують, що кредити були "технічними". У той же час, враховуючи курсові різниці та різницю ставок (ставка для кредиту в доларах була 12%, а ставка депозитів в грн. -15%), в результаті залучення так званих "технічних" кредитів позичальники отримали б значний дохід. Але цього не сталося, оскільки в 2008 році значно виріс курс долара.

У будь-якому випадку, майнові права на квартири в будинках, які будували ТОВ "Альянс-Висотбуд" та ТОВ "Альянс-Жилстрой", були передані в іпотеку банку і позичальники могли розпоряджатися ними виключно з дозволу банку. Як стало нещодавно нам відомо, "альянси" без згоди банку продали заставні квартири фізичним особам, а недобудови для закінчення будівництва передали Управлінню капітального будівництва. Де-факто, "альянси" продавали ті квартири, які не мали права продавати, оскільки вони були обтяжені іпотекою банку.

Банкир негодує: "І я дуже добре розумію людей. Вони покупали ці квартири та залишалися з проблемою недобудови. Багато з них брали кредити в нашому банку, в інших банках... Далі криза – дома стоять. Люди – молодці, організувались. До нас також звернулись: давайте щось вирішувати".

Людей можна зрозуміти, адже це вже не перший випадок, коли люди залишаються головними жертвами подібних махінацій. Але слід розуміти, що це дуже добре налагоджена схема, яку не вирішити одним змахом чарівної палички або просто вивівши квартири з-під залогу. Проблему треба вирішувати більш грунтовно. "Логічно або домогтися того, щоб Кононова посадили у тюрму за незаконні дії. Це стане офіційним поводом об'явити компанію банкрутом, а для нас - усе списати, віддати та забути. Інший варіант – щоб він все ж таки прийняв участь. Повернув по ловину по тілу боргу. Ми спишемо пені, штрафи – усе. Можливо, в рамках цього якийсь один будинок виділимо, переведемо застави з одного будинку на інший. Ми готові обговорювати варіанти. Єдина мова, яка для нас не прийнятна – мова ультиматумів. Це нам абсолютно не підходить", - констатує голова правління.

На сьогоднішній день, ніяких розумних пропозицій від "альянсів" не надходило. Хоча сам пан Кононов усім розповідає, що готов повернути банку 37 мільйонів гривень, офіційно до банку ніхто з такою пропозицією не звертався, та нічого не повертав. Банк проводить претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості і паралельно шукає можливості оптимізації витрат фізичних осіб за рахунок використання інших активів позичальника і т.п.

Борис Тимонькін: "Я би порекомендував людям влаштовувати мітинги не біля банку, а біля прокуратури чи слідчих органів, які ведуть цю справу. Хоча в нас сьогодні немає ніяких претензій до них. Діло розпочато, вони їм займаються, ми надаємо усі необхідні документи.. співпрацюємо. Але моя рекомендація більше стосується саме соціального звучання, у цьому випадку воно дійсно може допомогти".

Мабуть, у випадку, коли в конфлікті задіяні три сторони, і дві з них хочуть його вирішити, знайти компроміс, роблять для цього якісь кроки, іноді дещо емоційно, але, враховуючи, що така ситуація складається у нашій країні доволі часто, і у більшості випадків шахраям сходить усе з рук, такі емоції можна зрозуміти, мабуть все ж таки винних серед шукати не серед цих двох сторін...

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет