• Google+

КРЕДОБАНК захищає клієнтів від наслідків кризи

21 февраля 2009 г. — ПАО «Кредобанк»

Інтерв’ю з Головою Спостережної Ради ВАТ "КРЕДОБАНК" Томашом Мірончуком

Оскільки культура “приховування проблем” глибоко вкоренилась в українському банківському секторі, то наявність прибутку жодним чином не є адекватним сигналом про реальний стан того чи іншого банку. І, навпаки, якщо банк показує негативний фінансовий результат, то це, скоріш, є ознакою чесного та відповідального ставлення менеджменту такого банку до своїх клієнтів, акціонерів та державного регулятора. Тому “ВЗ” вирішив дізнатися про особливості формування резервів і відображення негативного фінансового результату у балансі банку у Голови Спостережної ради ВАТ “КРЕДОБАНК” Томаша Мірончука.

- Що робить КРЕДОБАНК, щоб захистити своїх клієнтів від негативного впливу кризи?
- КРЕДОБАНК відповідально ставиться до виконання своїх зобов’язань перед клієнтами навіть у складних ринкових умовах. Банк видає вкладникам їхні кошти після завершення терміну депозитів, не обмежує видачу коштів із безстрокового рахунку “Кишеня”.
Банк проводить платежі за “докризовими” стандартами – “день у день” або “на наступний день”, не затримуючи їх та не паралізуючи тим самим звичну господарську діяльність.
КРЕДОБАНК є одним із небагатьох банків, який не згорнув кредитну активність – обмежений перелік кредитних продуктів продовжує пропонувати клієнтам.
Крім того, КРЕДОБАНК сформував резерви, щоб захистити своїх клієнтів від будь-яких негативних наслідків кризи.
Схвалена стратегічним інвестором РКО ВР та погоджена з НБУ програма докапіталізації банку забезпечить повне відновлення і нарощення капіталу, а отже, дозволить забезпечити стабільний фінансовий стан та гарантуватиме безпеку коштів клієнтів і вкладників КРЕДОБАНКу.

- Чому банк зробив формування резервів у 2008 році, а не тоді, коли виникла б реальна загроза неповернення кредитів клієнтами?
- Менеджмент КРЕДОБАНКу та його стратегічного інвестора РКО ВР SA вважав за недоцільне та навіть шкідливе відкладати ці непопулярні дії на 2009 рік, коли проблеми в економіці та банківському секторі стануть зрозумілими для всіх і більшість банків займеться формуванням позапланових резервів, показуючи при цьому значні збитки. Зволікання є небезпечним, і для багатьох банків подібні дії можуть бути просто неактуальними.
Формування позапланових резервів під кредитні операції КРЕДОБАНКом мало на меті підготуватися до можливого погіршення економічної ситуації цього року та зниження якості кредитного портфеля. Причому банк виходив із принципу максимальної обережності і формував резерв з огляду на найбільш песимістичний сценарій.
В контексті створення резервів на розсуд читача скажу таку річ: іноземні материнські структури багатьох українських банків створили дуже великі резерви, оскільки мають значно більші проблеми при менших впливах кризи. Натомість їхні дочірні банки в Україні показують прибутки та формують невеликі резерви при гіршій ситуації в країні, ніж за кордоном.

- Створені резерви спровокували збиток банку за минулий рік?
- Так, це призвело до утворення у банку балансового збитку за підсумками 2008 року. Але пам’ятаймо, що від’ємний фінансовий результат - це фактичний збиток для власника банку, яким є РКО ВР. Створені резерви - це не збиток КРЕДОБАНКу, а турбота КРЕДОБАНКу про захищеність клієнтів, своєрідний депозит, створений з прибутку банку для забезпечення можливих втрат в майбутньому. Гроші, відраховані у резерв, нікуди не пішли з банку. Вони акумульовані на кореспондентському рахунку у Національному банку України і є своєрідним страховим фондом КРЕДОБАНКу на випадок неповернення виданих кредитів.

- Яким чином компенсуватимуться cтворені збитки?
- За рішенням акціонерів, збитки, які виникли внаслідок формування резервів, були частково компенсовані вливанням додаткового капіталу минулого року у 130 млн. грн. Також компенсація проводиться за рахунок дивідендів акціонерів та прибутку банку. Таким чином, банк зможе покрити утворені збитки, що виникли внаслідок резервування, а додатковий капітал дозволить продовжити його розвиток.
РКО ВР SA планує докапіталізувати КРЕДОБАНК. 23 лютого збори акціонерів розглянуть питання докапіталізації, збільшивши статутний капітал так, щоб банк залишався безпечною фінансовою структурою. РКО ВР підтримує КРЕДОБАНК фінансово і технологічно.

- КРЕДОБАНК є тим банком, якому можна довірити свої кошти?

- Так. Ситуація у КРЕДОБАНКу перебуває під контролем стратегічного акціонера, найбільшого банку Польщі РКО ВР SA, за плечима якого 90-річний досвід, державний капітал та довіра мільйонів клієнтів. З впевненістю стверджую, що сьогодні, коли переважна більшість людей не довіряє банківській системі України, КРЕДОБАНК є банком, якому кожен може впевнено довірити свої фінансові справи.



Мар’ян Швець

Газета "Високий замок"
19.02.2009 №28 (3922)

http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=71751

информация предоставлена пресс-службой банка

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет