• Google+

Кирило Шевченко: «Вплив держави може стати вирішальним для стабілізації банківської системи»

13 апреля 2015 г. — ПАО АБ «Укргазбанк»

В.о. Голови Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко розповів журналістам газети «Сегодня» про те, як проходить перший в Україні конкурс на заміщення вакантної посади державного банку, про приєднання активів і пасивів банку «Київ» і про те, як держава може допомогти відновити довіру до банківської системи.

Щодо отримання УКРГАЗБАНКОМ значної допомоги від НБУ в порівнянні з комерційними банками, Кирило Євгенович повідомив:«Давайте визначимося з термінами. Що таке допомога? Акціонером банку може бути і приватна особа і держава. Якщо банк звертається до акціонера з проханням збільшити капітал, це і є проханням про допомогу. Тому що капітал збільшуються на безповоротній основі. Але держава, як акціонер, має специфіку. Вона може бути більш інертною, але можливості щодо підтримки у неї незрівнянно вище. Йдемо далі. У Нацбанку є ряд інструментів, які виступають у якості забезпечення рефінансування. Основний - ОВДП (облігації внутрішньої державної позики). Логіка тут бездоганна - чим більше банк дав державі, купивши його цінні папери, тим більше у нього шансів позичити у держави. Оскільки держбанки завжди надають державі більше підтримки, то у них і більший доступ до ресурсів НБУ. Якщо приватний банк сформує великий портфель ОВДП, то у нього будуть ті ж можливості».

Про те, як можна повернути довіру вкладників Кирило Євгенович зазначив: «На жаль, довіра людей до банків зараз на рекордно низькому рівні. Є два чинники, які  впливають на ситуацію. Перший - війна в Україні. Другий – вихід  ряду банків з ринку. А на це накладаються ще й курсові коливання.

Однак щось подібне вже мало місце в 2008-2009 рр. Згадайте історії з банками «Київ», «Родовід», УКРГАЗБАНК. І також згадайте, що в той момент жоден з вкладників цих банків не постраждав завдяки своєчасному втручанню держави, якій вдалося в банківській сфері запобігти розвитку негативного процесу за принципом доміно. Так, зараз вже можна критикувати якісь дії, вжиті в той момент. Але ж підхід спрацював! Якби не прийняті тоді заходи, втрати банківської системи могли б бути значно більшими. Ситуація, в якій ми опинилися сьогодні, вкрай складна. Але навіть з неї можна вибратися. Саме втручання держави може дати позитивний ефект в банківській сфері».

Повну версію інтерв'ю можна прочитати у випуску газети «Сегодня» №66 від 10 квітня 2015 року.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет