• Google+

АУБ звернулась до Мін’юсту щодо необхідності усунення порушень прав іпотекодержателя

13 июня 2012 г. — АУБ

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Міністра юстиції України Олександра Лавриновича щодо необхідності усунення існуючої практики порушень прав іпотекодержателя.

Як зазначається у листі АУБ до Міністра юстиції, «в останній час при укладанні договорів між Відділами державної виконавчої служби (ВДВС) та організаторами прилюдних торгів про надання послуг по організації і проведенню прилюдних торгів з реалізації арештованого майна (предмета іпотеки) поширюється практика порушень прав іпотекодержателя».

В АУБ наголошують, що відповідно до вимог закону «Про іпотеку» встановлено, що розмір гарантійних внесків визначається організатором прилюдних торгів, але він не може перевищувати п'яти відсотків початкової ціни продажу предмета іпотеки.

За словами Президента АУБ Олександра Сугоняко, у зв'язку із тим, що деякі ВДВС та організатори прилюдних торгів приймають неправомірні рішення щодо стягнення понад п'яти відсотків від початкової ціни продажу предмета іпотеки за надання послуг по організації і проведенню прилюдних торгів, порушуються права іпотекодержателя. «Така практика набуває все більшого поширення, що в свою чергу може привести до зростання обсягу позовів та є великою загрозою для стабільності банківської системи», - переконаний Президент АУБ.

З метою запобігання неправильного застосування ВДВС та організаторами прилюдних торгів законодавства щодо встановлення розміру винагороди за надання послуг по організації і проведенню прилюдних торгів з реалізації арештованого майна (предмета іпотеки), АУБ звернулась до Міністра юстиції України з проханням про надання узагальнюючих роз'яснень щодо чіткого встановлення розміру винагороди організаторам прилюдних торгів за реалізацію арештованого майна (предмета іпотеки), що не перевищує п'яти відсотків.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет