• Google+

"Нова Европа стає сильнішою": стаття з італійської газети Milano Finanza

4 декабря 2012 г. — ПАО «Укрсоцбанк»

Два роки тому банки Центральної та Східної Європи вважались незвіданими для UniCredit.

Зараз на їхній рахунок приходиться більш ніж 90% прибутку Групи. Більше того, вони стали мостом на Схід для 3 тисяч італійських компаній.

Два роки назад, коли Федеріко Гідзоні очолив UniCredit, країни Центральної та Східної Європи виявились свого роду "Ахіллесовою п'ятою" для Групи. Криза 2008-2009 років сильно вплинула на деякі економіки в регіоні (Румунія, Угорщина, Болгарія та особливо Балтійські країни), де UniCredit, у результаті впровадження розгалуженої мережі ще за часів керівництва Алеcсандро Профумо, виявилася (і надалі є) найбільш ураженою. Аналітики побоювались, що економічний спад згодом матиме вплив і на прибутки банку. Лише за кілька тижнів до того, як Гідзоні було призначено головним керуючим банку, Фітч понизив рейтинг UniCredit через її "зростаючу уразливість перед потенційними тяжкими ускладненнями в країнах Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) та Співдружності незалежних держав (СНД)". Дехто пішов у своїх оцінках навіть далі, кажучи, що, зважаючи на зростаючу з роками відповідальність за країни Нової Європи, Гідзоні було обрано керівником Групи для того, щоб відфільтрувати східні провінції зі складу імперії. Проте головний керуючий був достатньо чітким у цьому відношенні: "Схід – це не проблема". І результати, щонайменше на сьогодні, повністю це підтверджують. Регіон ЦСЄ, яким керує з грудня 2010 року Джанні Франко Папа, не тільки завершив останні два роки з міцним і стабільним зростаючим прибутком, але і допомагає підтримувати результати Групи (яка до цих пір знаходиться в середині процесу реорганізації італійських операцій). На ці результати вплинуло погіршення макроекономічного середовища в Італії та, більш за все, загальний спад у банківському бізнесі зрілих ринків Західної Європи. За перші 9 місяців 2012 року регіон ЦСЄ, незважаючи на забезпечення лише 19% від прибутків усієї Групи, зробив внесок у розмірі 1,4 мільярдів євро в загальний прибуток UniCredit, що в цілому становить приблизно 70% від суми. Ця пропорція зростає до 92%, якщо брати до уваги результати Банку Пекао та польські операції UniCredit, які не відносяться до регіону ЦСЄ, але є одним з чотирьох основних ринків Групи разом з Італією, Німеччиною та Австрією.

Тим не менш, сьогоднішні успіхи банку на ринках Нової Європи не викликали ані напруженості, ані заздрощів між різними учасниками Групи. Навпаки, на думку Папи, який керує підрозділом банківської діяльності в ЦСЄ і є заступником голови Bank Austria, що очолює мережу Східної Європи, такі успішні результати пов'язані з приналежністю до пан-європейської групи UniCredit, що дозволяє міжнародним банкам Групи пропонувати клієнтам продукти, досвід і професійні послуги материнської компанії. Ресурси є доступними не лише для локальних клієнтів з 18 банків мережі UniCredit у Центральній і Східній Європі, але і для італійських компаній, які заснували експортні ринки або запустили виробництво в цих країнах. "Банківська група UniCredit, що має міцне і широке представництво на ринках Центральної та Східної Європи, є важливим активом для італійської економіки, – пояснив Папа, – оскільки Група може допомогти тим італійським компаніям, які вже представлені або хочуть вийти на ці ринки. Наразі банки підрозділу ЦСЄ володіють приблизно 3 тисячами рахунків італійських компаній, що працюють у багатьох р ізних секторах, для яких ми можемо запропонувати повний асортимент продуктів: від комерційного до інвестиційного банкінгу, від управління грошовими коштами до лізингу і факторингу". Попит італійських компаній на надання допомоги для ведення бізнесу на цих ринках неухильно зростає, про що свідчать 450 нових операцій і стосунків, налагоджених UniCredit протягом останніх двох років. Це й зрозуміло:тоді як Західна Європа та Італія зокрема страждають від наслідків боргової кризи у реальному секторі економіки, в регіоні є ринки, зростання яких с тановить 4-5% на рік.

Наприклад, у Росії, де UniCredit має мережу зі 105 відділень під брендом UniCredit Bank і представництва у всіх адміністративних регіонах Росії, оперує приблизно 350 італійських компаній. З них приблизно 250 є клієнтами UniCredit, а 70 обслуговуються безпосередньо підрозділом по роботі з міжнародними клієнтами у Москві. Решта є великими, середніми корпоративними і роздрібними клієнтами.

Але Росія – не єдина країна, яка стимулює зростання UniCredit на Сході, на який скеровують погляди найбільш динамічні італійські компанії. У Туреччині, наприклад, де UniCredit працює спільноі з сім'їєю Koc під брендом Yapi Kredi і має мережу з 1000 відділень, Група за перші дев'ять місяців отримала чистий прибуток в сумі 285 млн. євро і досягла позначки у 6,8 млн. євро клієнтів. Ці клієнти включають велику кількість італійських компаній, які в основному працюють у секторі інфраструктури (що має великий попит у цій євразійській країні) та в інших виробничих галузях.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет