• Google+

Аналітики Erste Group: «Золота лихоманка все ще триває»

7 июля 2009 г. — ПАО «Фидокомбанк»

− Інвестиції в золото стали найвигіднішими – у 2009 році ціна золота в дол. США зросла на 7%

− Ціна на золото і надалі зростатиме: у 2009 році перевищить поріг у 1000 дол. США

− Переведення інвестицій в реальні активи є закономірним в умовах інфляції – золото є інвестицією, що не піддається панічним впливам

− Золото все ще перебуває на ранній стадії зростання цін: довгостроковий ціновий прогноз – 2300 дол. США

Інвестиції в золото стали найвигіднішими – у 2009 році його ціна в дол. США зросла на 7%
Багато хто з учасників ринку очікував на різке зростання ціни на золото через панічні настрої та негативні події минулого року і, в результаті, залишились незадоволеними її динамікою. Проте навіть зниження ціни на нафту та зміцнення долара США не змогли стримати зростання ціни на золото. Золото випередило більшість інших капіталовкладень за абсолютними і, особливо, відносними показниками. Кінець 2008 року позначився зростанням ціни на золото, що продовжується вже восьмий рік поспіль. Від початку року до сьогодні зростання так само було досить стрімким: ціна на золото зросла на 7% (в дол. США) та на 8% (в євро). Окрім того, золото досягло найвищих за всю історію цін в євро, британських фунтах, канадських доларах, південноафриканських рендах, російських рублях, індійських рупіях, а також у валюті багатьох інших країн. Особливо цікавим є порівняння зміни ціни на золото з фондовими індексами в місцевих валютах.

Ціна на золото і надалі зростатиме: у другій половині 2009 року перевищить поріг у 1000 дол. США
Тривалий час золото було інструментом для захисту портфелю від інфляції, проте нещодавно інвестори почали знову надавати йому монетарну роль, яку воно відігравало тисячі років. Золото є всесвітньо визнаним еквівалентом обміну, що зберігає купівельну здатність, а отже і свою цінність протягом тривалого часу. Завдяки своїй природно обмеженій кількості, воно має всі ознаки справжньої валюти. У результаті фінансової кризи, центральні банки стали знову більш прихильними до жовтого металу. Наявність резервів золота викликає довіру.

Експансивна політика центральних банків і, як результат, рекордні обсяги випуску грошей, а також значне зростання державних боргів по всьому світу можуть зробити інфляцію справжньою проблемою в майбутньому. У поєднанні із політикою майже нульових процентних ставок по всьому світу і зростанням критичного ставлення до долара США як всесвітньої резервної валюти, ця ситуація створює сприятливий ґрунт для зростання ціни на золото. «Ми бачимо вигідне співвідношення ризиків та прибутків для інвестицій в золото і розглядаємо поточну консолідацію як хорошу можливість для купівлі золота, зважаючи на вищі ціни на золото в середньостроковому та довгостроковому періоді. Ціна золота в 2009 році перевищить рівень в 1000 дол. США за унцію, наша цільова ціна складає 1300 дол. США», - пояснює Рональд Штоферль, аналітик міжнародних фондових ринків в Erste Group.

Переведення інвестицій в реальні активи є закономірною тенденцією в умовах інфляції – золото є інвестицією, що не піддається панічним впливам
Коли монетарний шлюз відкритий, а швидкість грошового обігу зростає, в умовах інфляції з’являється тенденція до переведення інвестицій в реальні активи. Таким чином, інвестування в товари буде більш прибутковим, особливо в нафту та золото. «Саме тому ми рекомендуємо інвестувати в золото для довгострокового збереження купівельної здатності», - додає пан Штоферль.

Ґрунтуючись на позитивних тенденціях 2008 року, довіра до жовтого металу буде знову зростати. У 1970-х роках існувало неписане правило про те, що принаймні одна п’ята активів має бути інвестована в золото. В 1980 році золото та акції золотовидобувних компаній складали 26% світових фінансових активів, сьогодні цей показник складає лише 0,6%. Навіть за ціною в 5000 дол. США за унцію, лише 3% світових активів будуть інвестовані в золото. Сьогодні експерти з золота в Erste Group рекомендують інвестувати від 5% до 10% своїх активів в цінний метал.

Золото все ще перебуває на ранній стадії росту цін: довгостроковий ціновий прогноз – 2300 дол. США
«Ми вважаємо, що ціна на золото буде зростати, і поки що ми побачили лише половину цього зростання, фаза найбільш стрімкого росту ще попереду. Цикли зростання цін на товари та цінні метали будуть тривати дуже довго, щонайменше 15-20 років. Оскільки зростання розпочалось тільки у 2001 році, пройшла лише половина циклу зростання. Зважаючи на це, цільова ціна в 2300 дол. США до кінця цього циклу є як ніколи реалістичною», - підкреслюють аналітики Erste Group.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет