• Google+

Експерт про нові альтернативні інструменти інвестицій в український АПК

9 июня 2015 г. — ПАО «Банк Кредит Днепр» 


Лишаючись одним із найперспективніших секторів економіки, агропромисловий комплекс країни все ще потребує додаткового фінансування. Але, як відомо, в умовах загальної нестабільності кредитування, зокрема й аграріїв, сьогодні вкрай обмежене, і найближчим часом масової активізації інвесторів очікувати також не варто. Тому експерти та учасники ринку останнім часом заговорили про застосування нових способів підтримки сільськогосподарської галузі. Одним із таких інструментів є аграрна розписка. Незважаючи на те, що на законодавчому рівні в Україні цей механізм з’явився ще у 2012 році, державні інститути, представники міжнародних фінансових організацій, приватні кредитори і самі аграрії серйозно заговорили про нього тільки сьогодні. Про процеси впровадження та переваги цього різновиду фінансування в Україні розповіла Тетяна Поплавська, керівник проектів із розвитку продажу в агросекторі Банку Кредит Дніпро.

 

Аграрні розписки – це борговий інструмент, зобов’язання за яким забезпечуються заставою майбутнього врожаю як основним різновидом забезпечення. І сьогодні, вивчаючи міжнародний досвід інших країн, де такий інструмент зіграв важливу роль у розвитку та піднесенні всієї галузі, при Міністерстві аграрної політики та продовольства створено робочу групу для розробки і впровадження цього різновиду фінансування вітчизняних сільськогосподарських товаровиробників. До складу робочої групи увійшли представники державних інституцій, міжнародних фінансових організацій, таких як IFC, EBRD та ін., постачальники, аграрії та інші зацікавлені особи.

 «Цей інструмент дасть можливість банкам зняти основні проблеми, які до цього виникали при кредитуванні агровиробників, і зробити таке фінансування ближчим до реального виробничого циклу, ефективно використовувати один з основних активів – посіви – як інструмент покриття ризику непогашення. Враховуючи бразильський досвід, де банки стикалися зі схожими проблемами, ми віримо, що аграрна розписка повинна спростити доступ невеликим фермерським господарствам до отримання будь-якого різновиду фінансування як від постачальників і трейдерів, так і від банків. Адже не секрет, що проблеми ліквідності в банківській системі – не єдина причина відсутності на належному рівні фінансування агросектора. Головними причинами на сьогодні лишаються страх банків перед кредитуванням дрібних фермерів, недосконалі інструменти застави майбутнього врожаю, складність моніторингу таких ризиків, – каже Тетяна Поплавська. – Ми віримо в успіх цього інструменту. Банк Кредит Дніпро бере найактивнішу участь у його повномасштабному запуску. Незабаром продуктова лінійка нашої фінустанови зможе поповнитися продуктами на базі використання аграрних розписок, які будуть цікаві як постачальникам, так і самим фермерам».

 Банкір також підкреслила, що вихід із фінансово-економічної кризи в Україні можливий за двох головних умов: консолідації всіх учасників ринку, а також пошуку і впровадження нових, прогресивних шляхів розвитку.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет