• Google+

Кирило Шевченко: «Посилення відповідальності власників банків допоможе стабілізувати ситуацію на фінансовому ринку»

4 марта 2015 г. — ПАО АБ «Укргазбанк»

Ухвалення Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб» буде сприяти відновленню довіри населення до банківської системи, вважає в.о. Голови Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко.

За його словами, посилення відповідальності не лише посадових осіб, але й кінцевих власників банку за будь-які дії, які можуть загрожувати інтересам вкладників чи держави, являється важливим кроком для стабілізації на фінансовому ринку.

«Сьогодні відповідальність керівників та кінцевих бенефіціарів банківських установ за доведення їх до критичного стану є мінімальною, а по суті її фактично немає. Саме тому зараз ми маємо ситуацію, коли Національний банк ледь не щодня поповнює список проблемних банків», - зазначив Кирило Шевченко.

За словами в.о. Голови Правління УКРГАЗБАНКУ, існуюча ситуація підриває довіру населення до банківської системи і завдає значної матеріальної шкоди державі.

«Людей лякає велика кількість збанкрутілих банків і вони панікують, забирають свої кошти з депозитів, бо невідомо, який банк стане наступним. Держава, в свою чергу, змушена відшкодовувати кошти вкладникам неплатоспроможних банків. Переважна більшість проблемних банків банкрутують через ризиковані операції з коштами вкладників та безконтрольне кредитування пов’язаних з банками осіб. Саме тому потрібно було посилити відповідальність за такі дії, особливо якщо вони призвели до банкрутства банку», - переконаний Кирило Шевченко.

2 березня Верховна Рада України ухвалила законопроект № 2085 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб». Закон передбачає введення відповідальності, включаючи кримінальну, не тільки для керівників банків, але і для їх власників за вчинення будь-яких дій, які призвели до віднесення банку до категорії неплатоспроможних, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі чи кредитору.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет