• Google+

Павло Гузирь Заступник Голови Правління ВАТ «КБ«Експобанк» по роздрібному бізнесу та маркетингу про ситуацію на ринку

12 августа 2009 г. — ПАО «КБ «Экспобанк»

- Скажіть, будь ласка, яка ситуація зараз на ринку кредитних послуг населенню?

- З’являються перші ознаки пожвавлення ринку кредитування. На даний час активно на ринку працює біля 20 банків. Водночас значно збільшилися вимоги до позичальників, кредити видають лише в національній валюті, перші внески складають близько 50% від вартості застави, річна ставка в середньому становить 30%. Водночас є дуже великий відкладений попит населення на придбання нерухомого майна та автотранспорту і як наслідок – на кредити.

- Які банківські продукти для фізичних осіб популярні сьогодні?

- Короткострокові кредити в національній валюті під заставу та овердрафт.

- Яка ситуація на ринку автокредитування?

- Банківське середовище за останній рік зазнало кардинальних змін. Відверто кажучи, ми з вами маємо ситуацію 2002-04 років. Автодилери, зважаючи на великий спад продажу автомобілів, самі звертаються в банки з ініціативою та програмами спільної діяльності, хоча 2-3 роки тому була зовсім зворотна ініціатива. Дохідність на цьому ринку висока, але ще більші ризики через значне зниження доходів фізичних осіб та різке зростання курсів іноземних валют.

- Які прогнози на осінь?

- Прогноз діаметрально протилежний. Очікуємо або збільшення ринку роздрібного кредитування, або різке його зменшення майже до повного припинення.

- Які умови кредитування для юридичних осіб?

- Ринок для корпоративних клієнтів більш активний. Банки надають кредити своїм постійним позичальникам з позитивною кредитною історією, але дуже уважно придивляються до ризиків галузі, в якій працює клієнт. Так підприємству в сфері торгівлі або реального виробництва значно легше отримати кредит, ніж підприємству, яке зайняте в сфері будівництва або сільському господарстві. Процентні ставки за кредитами на ринку складають 25-35%, кредити, головним чином, надаються в національній валюті на строк не більше року.

- Який стан депозитів фізичних осіб?

- В сучасних умовах вкладники дуже ретельно ставляться до вибору банку та депозитних програм. Основними критеріями при виборі банку є обов’язкова постійна участь банку у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, стан кореспондентського рахунку банку, повернення депозитів по строку і достроково, відсутність тимчасової адміністрації НБУ, ринковий рівень процентних ставок, поведінка банку в умовах кризи тощо. Говорячи про зацікавленість вкладників в депозитних програмах, слід зазначити, що на сьогодні найпопулярнішими депозитами є вклади в національній валюті на короткі строки, депозити на вимогу та валютні вклади строком до 1 року. Також клієнти зацікавлені в інноваційних депозитах з можливістю купівлі валюти за пільговим курсом, та платіжними картками із нарахуванням процентів на залишки по рахункам та прогресивною шкалою нарахування процентів в залежності від строку знаходження коштів на рахунку.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет