• Google+

Світові ринки: оптимістичні економічні прогнози, затьмарені катастрофою в Японії та останніми подіями в арабських країнах

31 марта 2011 г. — ПАО «Райффайзен Банк Аваль»

Відень, 31 березня 2011 року

- Зростання ВВП в єврозоні на 1,8 відсотка

- Подальше зростання цін на нафту може негативно позначитися на процесі виходу з кризи

- Порівняно позитивні перспективи для економіки США

- Подальше зростання темпів інфляції до літа

- Японська фондова біржа потерпає від катастрофи

- Відсоткова ставка ЄЦБ створює тиск для ринку облігацій та виправдовує переважання акцій у розподілі активів

«Тільки-но світова економіка почала демонструвати деякі ознаки зростання, як трапилася жахлива катастрофа в Японії та нещодавні події в арабських країнах, що наражають на ризик стабільний економічний розвиток в єврозоні», — повідомляє Валентин Хофштеттер, експерт із досліджень Raiffeisen Bank International AG (RBI). З огляду на це, Хофштеттер не дає однозначних оцінок щодо прогнозу на 2011 рік та очікує, що ВВП зросте на 1,8 відсотка в єврозоні.

«Тенденції на зростаючих ринках в довгостроковій перспективі все ще не змінилися. Корективи, внесені за останні півроку, знову підняли привабливість цих країн», — пояснює експерт із досліджень Вероніка Ламмер. Очікуване сповільнення економічного зростання, подеколи надмірного, є успішним у більшості країн. Ламмер припускає, що в результаті цього підвищаться ціни як на ринках акцій, так і на ринках облігацій.

Мінливі рівні зростання економіки в єврозоні

Аналітики з Raiffeisen Research і надалі очікують, що темпи економічного зростання коливатимуться в різних країнах єврозони. «В той час, як країни-експортери — Німеччина, Нідерланди, Фінляндія та Австрія отримують користь від активного світового економічного зростання, такі країни, як Іспанія та Ірландія борються з наслідками обвалу ринку нерухомості та прискорення консолідації бюджету», — зазначає Хофштеттер. Окрім цього, початковий етап виходу з кризи переживає низку одночасних потрясінь, яких не було раніше: «Прямі наслідки катастрофи в Японії, вірогідно, дещо знизять темпи виходу з кризи, проте також можуть мати негативні психологічні наслідки в єврозоні, наприклад, призвести до відстрочки інвестицій та споживання», — заявляє Хофштеттер. Однак найбільшим ризиком для економічної діяльності, за словами аналітиків, є подальше зростання цін на нафту в результаті нинішніх подій в арабських країнах. Також ще жодна країна повністю не подолала наслідки фінансової кризи, тому консолідація бюджету й надалі залишатиметься неминучою на всій території єврозони, і саме це ми нещодавно спостерігали в Португалії.

США: економіка все ще тримається на плаву

Аналітики й надалі прогнозують порівняно позитивні перспективи для економічної діяльності США, проте припускають, що ризики продовжуватимуть зростати. «Ми впевнені в наших прогнозах стосовно ВВП на поточний рік, що складає трохи менш ніж 3,0 відсотки. Проте нас непокоїть подальше зростання цін на нафту», — повідомляє Хофштеттер.

Рівень інфляції залишається високим

Нещодавнє різке підвищення інфляції, включаючи й промислові країни, посилило страхи, пов’язані з інфляцією. Наприклад, індекс споживацьких цін в Австрії у лютому досяг 3 відсотки річних. Подібний рівень також спостерігається в єврозоні та США при загальнорічному темпі інфляції в єврозоні 2,4 відсотки, що перевищує запланований максимум Європейського центрального банку (ЄЦБ) — 2,0 відсотки річних. «Таке зростання було здебільшого зумовлене цінами на нафту та все ще не досягло свого максимуму: навіть якщо ціна на нафту більше не підвищуватиметься протягом поточного року та зупиниться на показнику понад 100 дол. США за барель, основні наслідки призведуть до подальшого зростання індексу споживацьких цін до 3 відсотків до літа», — зазначає Хофштеттер. Він очікує, що рівень інфляції помітно знизиться у порівнянні з минулим роком лише в другому півріччі ц.р. та може зупинитися на рівні приблизно 2 відсотки в 2012 році.

Зростання відсоткових ставок ЄЦБ

У разі, якщо жоден із зазначених вище ризиків для економічної діяльності не стає реальністю, аналітики з Raiffeisen Research продовжуватимуть прогнозувати підвищення 7 квітня базової ставки на 25 базисних пунктів з боку ЄЦБ. Подальше підвищення відсоткової ставки до 2 відсотків може статися вже наприкінці року. Хофштеттер припускає, що полегшений доступ до ліквідних фондів центрального банку збережеться і в другому кварталі, проте може поступово припинитися в другій половині року. На відміну від цього, поточна базова ставка Федерального резерву США — від 0 до 0,25 відсотків — буде підтримуватися впродовж дещо тривалішого періоду та підвищиться лише в кінці 2011- на початку 2012 рр., як тільки покращиться ситуація на ринку праці США. «Різні позиції ЄЦБ та Федерального резерву будуть позитивно впливати на євро впродовж кількох наступних місяців. При цьому можливий коефіцієнт відношення євро щодо долару США складатиме 1,50», — повідомляє Хофштеттер.

Державні облігації залишаються під тиском

Державні облігації отримали тимчасову підтримку в березні в результаті низки кризових подій, зокрема, катастрофи в Японії, що надало можливість компенсувати деякі витрати, понесені до початку лютого. Однак експерти з Raiffeisen Research припускають, що таке падіння цін може тривати й у другому кварталі. Прогнозуючи ситуацію на наступні 3-12 місяців, Хофштеттер і надалі рекомендує уникати довших строків платежів, зокрема, враховуючи, що за таких умов цінові втрати, що очікуються стосовно всіх строків, можуть бути непропорційно високими у разі зростання ставки доходу. У якості альтернативи він рекомендує напівліквідні ринкові інвестиції до того, як зростання ставки доходу стане більш вірогідним.

Акції у єврозоні демонструють тенденції до подальшого позитивного зростання

Прибутки корпорацій в єврозоні цього року продовжуватимуть стабільно зростати до 10-20 відсотків, хоча аналітики з Raiffeisen Research очікують нижчих темпів зростання, ніж минулого року. «Ми бачимо, що ринки акцій в єврозоні мають потужну підтримку в другому кварталі, а такі позитивні фактори, як динаміка діяльності та прибутків, залишаються без змін. Також ми спостерігаємо зростання цін на нафту, що являє собою найбільший ризик у короткостроковій перспективі. Наразі ми впевнені в подальшому розвитку ринків акцій в єврозоні», — зазначає Ламмер.

Ринок акцій США демонструє найкращі показники

Ринок акцій США демонструє вражаючі показники, починаючи з осені минулого року; аналітики з Raiffeisen Research очікують, що він посідатиме один із найвищих щаблів і в другому кварталі. «Прибутки американських компаній знову почали демонструвати тенденції до довгострокового зростання протягом останнього кварталу, а квартальні звіти продовжують приємно дивувати», — повідомляє Ламмер.

Японський ринок акцій: масштабні наслідки катастрофи

«Навіть якщо японський ринок акцій в найкращому випадку досягне деякого незначного розвитку, враховуючи нещодавню трагедію, землетрус, цунамі та ядерна аварія уже призвели до повного падіння акцій», — повідомляє Ламмер. Основі індекси Nikkei 225 та Topix пережили найбільше падіння з 1987 року лише за 2 дні. Враховуючи слабкості структури, такі як низьке економічне зростання (лише 1,1 відсотка в реальному вираженні за останні 20 років) та скорочення чисельності населення, ми не очікуємо жодних істотних тенденцій до зростання в довгостроковій перспективі", — відзначає експерт.

Ринки акцій на зростаючих ринках: продовжиться зростання в довгостроковій перспективі

Зростаючі ринки за межами Європи потерпають від високих темпів інфляції, що призводить до зростання відсоткової ставки грошових ринків за останні півроку. «Тепер стає очевидно, що ціль поступового ослаблення зростання, що полягає у забезпеченні належних темпів зростання в довгостроковій перспективі, буде досягнута в Китаї та Бразилії, найбільших країнах у своїх відповідних регіонах. Отже, тенденції зростання в довгостроковій перспективі покращилися; занепокоєння щодо надмірних темпів економічного розвитку та вживання радикальних заходів для його загальмування поступово спадає», — зазначає Ламмер. Негативні наслідки кризи в Японії потрібно швидко долати; у середньостроковій перспективі ця відбудова матиме позитивний вплив на азійський регіон та Бразилію, багату на сировинні матеріали. Тим самим Ламмер очікує, що ринки акцій на зростаючих ринках знову почнуть демонструвати високі показники впродовж другого кварталу.

Розподіл активів: перевага інвестиціям в товарні запаси

Вихід із економічної кризи в США та єврозоні, зростання темпів інфляції та подальше підвищення відсоткової ставки, що очікуються ЄЦБ, поступово почнуть створювати тиск на курс облігацій. Вероніка Ламмер очікує, що ставка доходу від державних облігацій Німеччини зросте до 3,6 відсотків. «Саме з цієї причини ми оцінюємо облігації на 5 відсотків нижче та віддаємо перевагу інвестиціям в акції», — рекомендує вона. «Незважаючи на зміни в кредитно-грошовій політиці, ліквідність на фондових біржах має залишитися високою, оскільки багато інвесторів суттєво підвищили свої акціонерні частки лише нещодавно. Прибутки корпорацій за 2010 рік виявилися несподіваними, і ми також очікуємо подальшого зростання прибутків за перший квартал. Виплата дивідендів також може зрости на цьому підґрунті». Зростання відсотка в операціях M&A має відкрити додатковий ціновий потенціал в США та в єврозоні. Окрім цього, експерт вбачає в активізації інвестиційної діяльності компаній ознаки майбутніх позитивних тенденцій, що зменшують ризик послаблення економічної діяльності.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет