• Google+

Терміни позовної давності по кредиту в Україні

12 мая 2018 г. — Банки Украины


Просто хотілося для себе остаточно розібратися з термінами давності по кредитах.


Поясню, чому для мене ця тема знову актуальна, як Ви звернули увагу, це було і в 2009 і 2012 роках:

- по-перше, проблема з кредитом до сих пір не вирішена, я тягну час, а пристава як то не насідають, можливо з огляду на те, що з мене за великим рахунком нема чого взяти (крім виносу меблів з квартири, що при такій сумі кредиту невиправдано) але це я прекрасно розумію, що це не буде тривати нескінченно,

- по-друге, на мою кредиту пройшло достатньо часу, щоб вже реально можна було говорити про якісь терміни давності і розбиратися з цим більш детально. Также смотрите здесь про срок исковой давности по кредиту

- а по-третє, у мене на руках з'явилося рішення суду (єдина офіційна папір пов'язана з кредитом яку я маю на руках) який вже пройшов і виніс дане рішення без моєї участі.

Відповідно до Вашої рекомендації описую ситуацію, що склалася:

У січні 2007 року МНОЮ був узятий кредит на термін 5 років (до січня 2012 року) на 1,5 млн руб, Поручителем виступав директор фірми, в якій я працював. Кредит фактично брався для завершення будівництва об'єкта. Так як у Поручителя були хороші зв'язки зі службою безпеки банку, то оформленням кредиту і підготовкою всіх документів займався безпосередньо він, сам кредит був оформлений буквально за кілька днів. Як я дізнався пізніше зі спілкування зі слідчими, у нашій справі, в паперах на подачу кредит мої зарплати були фіктивними, в рази перевищені. Моя функція в отриманні кредиту полягала тільки в тому, що б підписати підготовлені документи, забрати гроші з банку і передати їх в повному обсязі Поручителю. У мене на руках навіть не залишилося ніяких документів про кредит, ні договору, ні графіка оплат (всі документи зберігалися у директора), тому за домовленістю все щомісячні оплати проводилися з коштів Поручителя, що в перший час і робилося. Остання проплата відбувся в березні 2008 року. Крім мене ще три людини взяли кредити по тій же системі. В результаті, після закінчення будівництва об'єкта фірма розвалилася, об'єкт був проданий і борги по кредитах так і не були оплачені.

Ще про срок давности по кредиту тут.

На даний момент я не маю ні можливості, ні відповідно бажання оплачувати дану заборгованість. Банк досить регулярно нагадує мені про мої борги шляхом телефонних дзвінків, СМС і залякують листів. Я на контакт з банком намагаюся не виходити, так як прекрасно розумію, що за люди там в службі безпеки і в чому вони зацікавлені. Розмова про те, що кредит буде погашений Поручитель можна навіть не вести. Так даний момент Поручитель вже юридично справи не причетний, так як на підставі пропуску позовної давності в претензіях банку до нього суд відмовив. Саме звідти у мене на руках і з'явилося рішення суду з липня 2013 року, так як сам я на ньому не був присутній і самостійно рішення суду на руки не отримував.

Я хотів би почути Ваші рекомендації щодо можливих моїм подальшим діям. А саме, з огляду на вже великий термін прострочення кредиту, найбільше цікавить застосування терміну давності по кредитах.

Як я розумію, що дане рішення суду я можу опротестувати, так як він відбувся без мене, і його повинен буде скасувати, але мені на даний момент це за великим рахунком нічого не дає і я залишаю цю можливість на крайньому випадку. І якщо я це рішення суду скасує, то банк повинен призначити повторний суд, через який час це відбувається в практиці?

Зустрічався з нашим юристом, обговорювали можливість застосування в нашому випадку статті 196 ЦК України. Як я його зрозумів:

3 роки терміну давності вважаються тільки в разі, якщо банк протягом трьох років не робив по відношенню до мене ніяких юридичних заходів, простіше кажучи забув про мене. Але так як рівно через рік (суд пройшов в січні 2013) після дати останнього платежу в графіку оплати за кредитом банк (січень 2012 року) подав на мене в суд, суд пройшов заочно і визнав мене винним, то ніякого терміну давності в моєму випадку застосувати не можна.

Крім того, дане рішення суду так само вже не можна скасувати, хоча я там і не був присутній, через як дослівно прописано в рішенні «в судове засідання не з'явився, був повідомлений належним чином про дату, час і місце, представив в суд заяву, в якому вимоги банку не визнає, так як невиконання договору позики сталося не з його вини Дана заява була мною написано за порадою нашого юриста який представляв в суді інтереси наших поручителів і таким чином виходить, що я дійсно знав про майбутній суд. В результаті даного суду все Поручителі були виправдані на підставі пропуску строку давності, а я визнаний винним.

Хотів би у Вас уточнити, чи дійсно:

1. Якщо банк подав на мене в суді до закінчення терміну давності, то тепер вести розмову про яке то терміни більше взагалі немає сенсу і даної статті до мене тепер взагалі більше не може бути застосовано. Або все ж термін давності три роки вважається незалежно від того, подав на мене банк в суд або не подавав, тобто вважається просто календарно після дня, в який кредитні зобов'язання повинні були бути виконані повністю.

2. Чи можна мені зараз скасувати дане рішення суду на підставі того, що суд пройшов заочно без моєї присутності і ніяких рішень суду на руки я офіційно не отримував, тобто фактично не мав можливості вжити заходів у відповідь. Так як скасування рішення суду може мені допомогти прибрати себе з бази боржників у судових приставів, в якій я на даний момент перебуваю.

3. Якщо п.2 можливий, то, як я розумію, банк повинен буде подати на мене в суд повторно. Як це відбувається на практиці, через який час банк повторно подає в суд, тобто скільки у мене буде часу.

P S: Чому мене саме зацікавив 2 і 3 пункт, тому що серед знайомих вже один такий прецедент. Людина так само був повинен велику суму, суд так само пройшов заочно без його участі. Через пару років після відбувся суду він сходив в архів, отримав на руки рішення суду і скасував дане рішення на підставі того, що не був присутній на суді. Його викреслили з бази боржників судових приставів і на даний момент він вже досить тривалий час не має ніякого тягаря боргів. Ніхто на нього в суд не подає і він нікому нічого юридично не повинен.

Дивітья ще відео

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет