• Google+

Як зрозуміти, що економічна ситуація в Україні покращується

7 июля 2015 г. — ПАО «Платинум Банк»

Будь-яка криза має початок, загострення і завершення. В останні місяці з’явилися підстави для обережного оптимізму: якщо не відбудеться нових масштабних руйнувань в ході війни, то, можливо, економіка вже пройшла своє дно. Існує кілька показників покращення ситуації. Які з них є ознаками позитивної динаміки для України?

Роздрібні продажі
«Роздрібні продажі - це один з найголовніших макроекономічних індикаторів, який, з одного боку, демонструє стан національної економіки, а з іншого, - стан платоспроможності населення. Це  головний індикатор, що відображає впевненість або невпевненість населення в завтрашньому дні. Адже жодна людина не буде купувати більше, якщо вона не буде впевнена у тому, що завтра вона зможе заробляти, як мінімум стільки ж, скільки і сьогодні», - стверджує фінансовий аналітик компанії Альпарі Олександр Михайленко.

За січень-травень 2015р. скорочення обсягів роздрібної торгівлі уповільнилось в порівнянні з даними за січень - квітень 2015р. А споживчі настрої українців та їх очікування щодо зростання економіки України в найближчі 5 років покращились (за даними компанії GfK Ukraine).

Вихід з режиму жорстких адміністративних банківських обмежень
На початку червня НБУ прийняв рішення поступово лібералізувати процедури зняття гривневих депозитів. Ринок позитивно сприйняв подвоєння денного ліміту на одноразове зняття вкладів до 300 тис. гривень . Зрозуміло, що таке рішення має переважно символічний ефект, однак починаємо з маленьких кроків. За два тижні після перегляду ліміту відтоку великих гривневих депозитів не спостерігалося.

Стабілізація обмінного курсу
Три місяці тому на валютному ринку була паніка: курс долара в обмінниках підібрався до позначки 40 грн. Проте останнім часом долар коштує вдвічі дешевше і не так хвилює громадськість дрібними коливаннями.

Зниження рівня інфляції
Девальвація гривні призвела до значного підвищення цін. Показник зростання споживчих цін, що розраховується Державною службою статистики, у квітні подолав позначку 60%. Але стабілізація курсу призвела до уповільнення інфляції в травні. Є всі підстави вважати, що в найближчі місяці ця тенденція продовжиться. До того ж, зростання цін у промисловості почало сповільнюватися ще в квітні.

Зовнішня торгівля стає збалансованішою
Знецінення гривні, як це не парадоксально звучить, має позитивні наслідки,  наприклад, виправлення зовнішньоторговельного балансу. За останній рік Україна втратила третину експортного виторгу, але імпорт скорочувався ще швидше. Саме вирівнюванням торгового балансу завершилася активна фаза кризи 2008-2009 років.

Відновлення виробництва в гірничо-металургійному комплексі
Припинення активної фази військових дій дає можливість металургійній галузі відновити роботу потужностей, раніше змушених простоювати. Останнім часом новини про відновлення роботи тієї  чи іншої виробничої дільниці приходять мало не щотижня. Якщо металургійна галузь не зазнає нових ударів, її внесок в динаміку ВВП України стане позитивним вже в серпні. Зростання виробництва в металургії означає збільшення виробництва в безлічі пов'язаних галузей (вугільна, коксохімічна, залізорудна, транспортна та інші), а також збільшення експортної виручки, тобто поліпшення платіжного балансу країни. А про великий вплив платіжного балансу на курс національної валюти  ми вже писали тут: http://www.platinumbank.com.ua/view.navigator/mode.view/id.32/

Загалом, можна обережно говорити, що економіка України демонструє ознаки стабілізації. Про це заявив віце-президент Єврокомісії з питань зони євро та соціального діалогу Валдіс Домбровскіс на саміті в Ризі 22 травня. «Ми бачимо, що ситуація в українській економіці досить складна, економіка в рецесії, торік вона пройшла через досить гостру девальвацію гривні, спостерігається висока інфляція. В цьому році ми бачимо певну стабілізацію економіки, але багато чого буде залежати від того, як конфлікт на сході України буде вирішено», - розповів Домбровскіс.

Сподіваємось, що у разі припинення  військового конфлікту, всі перераховані вище ознаки поліпшення продемонструють позитивну динаміку, і Україна почне більш впевнено рухатись вперед.

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет