• Google+

Нью Йорк Таймз написав про успіх власників Банку «ЛЬВІВ»

9 июля 2009 г. — ПАО АКБ «Львов»

Газета "Нью Йорк Таймз" написала про успіх власників Банку «ЛЬВІВ». В Ісландії вони уже збільшили свій бізнес вчетверо і планують зробити це ж в Україні. Українське рейтингове агентство визначило Банк «ЛЬВІВ» одним з найбільш надійних банків для вкладів в Україні. "Ми знаємо, як вижити у складні часи, і дуже горді з того, що Нью Йорк Таймз побачив причини про це написати", говорить Маргеір Петурссон, гросмейстер шахів і Член Спостережної Ради Банку «ЛЬВІВ».

Нижче наведено переклад статті, опублікованої в газеті "Нью Йорк Таймз", українською мовою.
Розсудливість захистила ісландський банк від найгіршого

Маргеір Петурсон, керуючий та засовник МР Банку, єдиного комерційного банку Ісландії, котрий не зазнав краху минулого року, коли світова економічна криза поглинула країну, передбачив загрозу раніше за всіх.

Вже у 2005 році він вважав, що економіка Ісландії розвивається занадто швидко.

“Було очевидно, що відбувався справжній економічний бум. Валюта була переоцінена”, - каже він.

Отже, замість того, щоб розвивати бізнес у Ісландії, МР Банк спрямував свою діяльність за кордон. „Диверсифікація роботи за кордон та відмова брати участь у кредитуванні на поглинання та розширення компаній було прироньою реакцією” - каже пан Петурсон.

До 2007 року, підозрюючи, що ситуація погіршується, банк розпочав продаж активів, здебільшого акцій, та купівлю державний облігацій, які зараз становлять основний об‘єм портфелю. Банк також почав накопичувати готівкові ресурси.

“Звичайно, можна сказати, що ми діяли занадто консервативно. Ми не брали участі у бумі”, - розповідає пан Петурсон. “Але наші справи йшли досить добре”.

Можливо він не зовсім точно вказав час, але не помилився стосовно проблем, що насувалися. Коли минулого жовтня світ поглинула криза, МР Банк уник найгірших наслідків.

“Ми списали 15 мільйонів доларів США, і це досить багато”, - каже пан Петурсон. “Та попри все нам вдалось отримати прибуток у сумі 7 мільйонів доларів США”.

Чистий операційний дохід банку за рік становив 3,97 мільярдів ісландських крон або 31,3 мільйон доларів США, порівняно з 3,16 мільярдів крон у 2007. Прибутки впали до 860 мільйонів крон в порівнянні з попереднім річним прибутком 1,78 мільярдів крон.

Протягом телефонного інтервю, Стеінгрімур Зігфусон, міністр фінансів Ісландії, розповідав про МР Банк таке: „Цей банк дуже добре справився з проблемами минулого року. Напевне це єдиний банк, який спромігся на таке”.

Минулого жовтня, коли три найбільші банки Ісландії збанкрутували та були націоналізовані, МР Банк отримав ліцензію на здійснення комерційної банківської діяльності. Зараз це єдиний незалежний комерційний банк країни.

Банк поки що належить до групи невеликих банків. У кінці 2008 року його активи нараховували 53,4 мільярдів крон у порівнянні з 5,35 трильйонів крон Kaupthing Банку - найбільшого банку Ісландії у 2007 році.

МР Банк намагається розвиватися використовуючи можливості, що з‘явилися після обвалу банківської системи у країні, хоча і стикається з перешкодами. Після того, як Ощадний Банк Spron, найбільший ощадний та кредитний банк Ісландії збанкрутував на початку цього року, МР Банк запропонував викупити три його відділення. Угоди таки не вдалось укласти, так як всі депозити Spron Банку були переведені до Kaupthing Банку, а активи використані у якості застави, повідомляє Гілфі Магнусон, міністр комерційних справ.

Отже, замість того, щоб купити відділення Spron Банку, МР Банк у травні орендував найбільше з них та найняв 16 його працівників. Пан Петурсон каже, що справи зараз швидко набирають обертів та депозити збільшились у чотири рази, досягнувши рівня 200 мільйонів доларів США у порівнянні з 50 мільйонами наприкінці 2008 року.

Хоча більші банки Ісландії досі працюють у повному режимі, МР Банк отримує все нових і нових кієнтів, так як у людей з‘являються негативні асоціації з установами, котрі попередньо зазнали невдачі.

Ця перевага може зникнути цього місяця; 17 липня Ісландія планує рекапіталізувати банки, вважаючи це першим та найважливішим кроком до відновлення повної незалежності банківської системи країни.

Консервативий підхід пана Петурсона віддавна є його візитною карткою. Колись він був активним шахістом та займав місце серед 25 найуспішніших гросмейстерів світу. „Мої друзі часто жартують, що за канонами шахової гри я був єретиком, постійно застосовуючи нетрадиційні тактики. Я тримав захисну позицію, вигравав багато довготривалих ігор, утримуючи складні комбінації”.

Після восьми років професійної шахової кар‘єри, тепер сорокадев‘ятирічний Маргеір Петурсон вирішив зайнятися чимось більш прибутковим. Зібравши 1 мільйон доларів США разом з кількома колегами він заснував компанію торгівлі цінними паперами у 1999 році.

Компанія зазнала втрат у 2001 році, під час спаду на фондововій біржі, але все ж таки вижила, а вже у 2003 році пан Петурсон перетворив її у невеликий інвестиційний банк. Він назвав його MP Bank після того, як було отримано ліцензію на дозвіл здійснення комерційної діяльності.

MP Банк є приватним, Маргеір Петурсон володіє 28% його акцій та каже, що на даний час не планує перетворювати банк на акціонерне товариство.

Залишаючись вірним своїм методам, Петурсон не поспішає з агресивним розвитком. Він не планує ані відкривати, ані викупляти великі мережі відділень.

Ще обережніше банк відноситься до нових галузей бізнесу. Депозитні кошти, котрі постійно зростають, банк інвестує у державні облігації та розміщує на депозитах у центральному банку.

Пан Петурсон визнає, що банк отримував низьку маржу, але відчуває, що така стратегія є правильна: ”Ми поки що не надаємо комерційних та іпотечних кредитів, а чекаємо на більш стабільну ситуацію для такої діяльності.”

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет