• Google+

Пам’ятна монета «Родина Галаганів»

9 ноября 2009 г. — ПАО «Интеграл-банк»

З 29.10.2009 року введена в обіг пам’ятна монета «Родина Галаганів». Номінал монети – 10 гривень, метал – срібло 925 проби, маса – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм, тираж – 7 тис. штук.

Монета присвячена відомому козацько-старшинському, згодом дворянському роду Галаганів, представники якого уславилися як меценати, громадські діячі, які сприяли розвитку української культури та просвітительству. Зусиллями Григорія Галагана в Києві у 1871 р. було засновано відому Колегію Павла Галагана. Монета продовжує серію «Славетні роди України».

На аверсі монети вгорі розміщено малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі зображено родовий маєток Галаганів у Сокиринцях, унизу – номінал монети та рік карбування – 10/ ГРИВЕНЬ/ 2009.

На реверсі монети на тлі будівлі Колегії зображено представників родини Галаганів – Катерину (ліворуч), Григорія (праворуч), Павла (угорі портрет у медальйоні), унизу – герб роду та розміщено написи: угорі півколом – КАТЕРИНА 1826 – 1896, ПАВЛО 1853 – 1869, ГРИГОРІЙ 1819 – 1888, під будівлею – КОЛЕГІЯ/ ПАВЛА ГАЛАГАНА, унизу – РІД ГАЛАГАНІВ.

Гурт гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби – Ag 925, маси в чистоті – 31,1 г і логотипом Монетного двору НБУ.

Автори ескізів – Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Автор моделей – Володимир Атаманчук.

Пам’ятна монета номіналом 10 гривень «Родина Галаганів» є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Інформація НБУ

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет