• Google+

НАБУ: ДПСУ відкликала податкові консультації та листи щодо відображення від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами

27 декабря 2012 г. — НАБУ

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) повідомляє учасників фондового ринку про затвердження Державною податковою службою України (нині - Міністерства доходів і зборів України) Наказу №1160 від 21.12.2012.

Відповідно до Наказу, втрачають чинність узагальнюючі податкові консультації щодо порядку оподаткування податком на прибуток операцій з цінними паперами на фондовому ринку, затверджені наказами ДПСУ від 05.07.2012 № 579 та № 573. Крім того, низка листів ДПСУ з цього питання мають застосовуватися у частині, що не суперечить Наказу.

Йдеться, зокрема, про лист ДПСУ №320/0/71-12/15-1217 від 09.08.12 «Про відображення від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках». Чотири місяці тому цей документ викликав негативну реакцію учасників фінансового і фондового ринків України, які вказували на невідповідність цього листа положенням податкового законодавства, а саме: обмеження визнання в майбутніх податкових періодах витрат на придбання цінних паперів, що мало б негативний вплив на політику державних запозичень, загрозу збитковості операцій з державними цінними паперами для потенційних інвесторів тощо.
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) разом з Асоціацією «Українські фондові торговці» (АУФТ) та Асоціацією платників податків України (АППУ) були змушені звернутися з відкритим листом до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, оскільки вважали тлумачення відповідних положень Податкового кодексу України, викладене у листі ДПСУ, таким, що не відповідає вимогам податкового законодавства. Це також неодноразово було предметом для гострого обговорення на засіданнях Комітету НАБУ з питань оподаткування і обліку та Клубі головних бухгалтерів (КГБ).
Конструктивний діалог учасників фондового ринку на чолі з НАБУ і АУФТ нарешті дав позитивний результат.

«Нам приємно, що податківці прислухалися до думки учасників ринку, які змогли професійно, злагоджено і переконливо викласти свої аргументи. Це приклад успішної взаємодії бізнесу і держави, – підкреслив Виконавчий директор НАБУ Сергій Мамедов. НАБУ висловлює вдячність ДПСУ за її конструктивну позицію, а АУФТ, АППУ, банкам-членам та іншим партнерам – за допомогу у вирішенні цього складного, але принципового для функціонування системи питання».

Комментарии

blog comments powered by Disqus

Финансовый супермаркет